Abstract
Cytotoxicity was evaluated in A549 lung cancer cells and RAW264.7 macrophage cells with processed aconitum, ginseng, ginger and licorice extracts. The first experiment began to affect toxicity from 100 ㎍/ml concentrations in extracts mixed with processed aconitum and ginseng. Cytotoxicity began at 1000 ㎍/ml concentrations in the second experimental extract with additional ginger, both in the first and second groups affected greater cytotoxicity in lung cancer cells than in macrophage cells, and in the third experimental extract with additional ginger and licorice. In conclusion, when using aconitum, ginseng, ginger, and licorice work in combination, which resulted in less impact on macrophage cells toxicity and more cytotoxicity in certain lung cancer cells.
고 문헌에 기록된 부자의 가공수치 포제법으로 숙부자로 가공하고 인삼, 생강, 감초의 배합으로 폐암세포와 대식세포 독성에 관하여 실험한 결과 1번째 실험군 인삼과 숙부자 처리군에서 100 ㎍/ml 농도에서 독성에 영향을 주기 시작하여 1000 ㎍/ml 농도에서 더 많은 영향을 주었다. 그 중 대식세포 보다는 A549 폐암세포에서 더 많은 세포독성에 영향을 주었다. 그리고 2번째 실험군에 추가로 생강이 배합된 처리군에서는 1000 ㎍/ml 농도부터 세포독성이 시작 되었으며 대식세포 보다는 A549 폐암세포에 세포독성에 더 많은 영향을 주었으며 마지막 3번째 실험군 생강과 감초가 추가된 실험군에서는 100 ㎍/ml 농도에서 A549 폐암세포에 독성이 시작 되었지만 대식세포에는 영향이 없었으며, 1000 ㎍/ml 농도부터 대식세포와 A549 폐암세포에 영향을 주었다. 결론적으로 독성이 강한 부자를 사용함에 있어서는 반드시 숙부자로 가공하여 활용 하여야 하며 인삼, 생강, 감초의 배합으로 정상세포인 대식세포 독성에는 적은 영향과 특정 폐암세포가 더 많은 세포독성이 있음을 확인할 수 있었다. 앞으로도 인삼, 생강, 감초의 복합추출물이 지속적인 연구를 통해 항암활성의 효능을 검증하고 추가적인 연구가 필요할 것이라 사료된다.