Abstract
Vaccination for swine food and mouth disease (FMD) has been using needle injection. Needle injection can cause lesions of injection site on muscle and lymph node, leading to consumer's complain and Korea Pork's image deterioration. Needle-free injections have been developing to solve this issues. The current study performed to evaluate the frequency of muscle and lymph node lesions after vaccination using needle-free injection. Needle-free injection significantly decreased the lesions on the injection site compared with the needle injection(36 vs. 16%, p < 0.05). Based on the result, needle-free injection can enhance the quality of pork and decrease consumer's complains. Further study should perform to validate potential of needle-free injection by investigating antibody formation rate, work efficiency, and economic cost.
일반적으로 구제역 백신 접종은 유침주사기를 사용하고 있다. 유침주사기 사용 시 근육 조직 및 림프구에 병변이 생기는 이상육이 발생하고 이는 소비자의 불만제기와 국내산 돼지고기(한돈)의 이미지 악화와 관련된다. 그 대안으로 무침주사기 개발이 이루어지고 있다. 본 연구는 무침주사기를 이용한 구제역 백신 접종 시 이상육 발생빈도를 조사하여 무침주사기의 활용성을 검증하기 위해 실시했다. 실험결과 무침주사기 사용 시 이상육의 발생이 유침주사기 사용 대비 유의적으로 낮았다(36 vs. 16%, p < 0.05). 따라서 무침주사기를 이용한 구제역 백신 접종 시 이상육 발생을 낮춰 돈육 품질을 높이고 소비자 불만을 감소시킬 수 있을 것으로 판단된다. 추가 연구로 무침주사기의 항체형성률, 작업효율성, 경제적 비용 등을 조사하고 무침주사기의 활용성을 검증할 필요가 있다.