A Study on Production and Expansion for Environmentally Friendly Chestnuts in Korea

친환경 밤의 생산실태 및 확대방안에 관한 연구

  • Choi, Soo Im (Dept. of Forest Resources Management, Korea Forest Research Institute) ;
  • Kim, Jae Sung (Dept. of Forest Resources Management, Korea Forest Research Institute)
  • 최수림 (국립산림과학원 산림경영부) ;
  • 김재성 (국립산림과학원 산림경영부)
  • Received : 2005.11.07
  • Accepted : 2005.12.22
  • Published : 2006.03.31

Abstract

This study has the object of deriving schemes for not only securing safety of chestnuts, which is the most important forest product in terms of both production and exportation, to consumers with implementing persistent production of them in harmony with the environment, but also producing environmentally friendly chestnuts that can contribute to the increase of a farm household's income through price differentiation from other chestnuts, which are grown by generally accepted ways. In order to do this, I performed an analysis of the reality and outcome from the management of farm households that produce environmentally friendly chestnuts. The result of the analysis demonstrated some problems such as poor establishment of farming skills in a beginning stage, administrative problems with weeding operations and prevention of blight, difficulty in ensuring distribution channels and high production cost. Therefore, propelling productive expansion of environmentally friendly chestnuts after resolving these problems requires many supports and ideas: establishment and diffusion of farming skill system under the cooperation of civil and government organizations, construction of environmentally friendly INM (Integrated Nutrient Management) and IPM (Integrated Pest Management), creation of production areas for improving productivity, introduction of 'Institution of Income Conservation for Environmentally-Friendly Production' that can help farmers to preserve integrity of income on their switchover to production of environmentally friendly chestnuts from generally-grown chestnuts, and finally strong and persistent promotion of environmentally friendly chestnuts towards existing farmers and consumers.

본 연구는 임산물 가운데 생산과 수출 양면에서 가장 중요한 밤을 대상으로 환경과의 조화로 지속가능한 밤 생산을 실시하면서 소비자에 대한 밤의 안전성 확보는 물론 일반관행재배 밤과의 가격차별화를 통해 농가소득 증대에 기여할 수 있는 친환경 밤 생산 확대방안을 도출하는데 목적이 있다. 이를 위해 친환경 밤 생산농가의 실태 및 경영성과 분석을 실시하였다. 그 결과, 친환경 밤 생산은 아직 초기단계로서 생산기술의 미정립, 제초작업 및 병충해방제 등 관리적인 문제, 안정적인 판로의 미확보, 높은 생산비 등이 문제점으로 지적되었다. 따라서 이러한 문제들을 해결하여 친환경 밤 생산 확대를 유도하기 위해서는 민관(民官)협력 하에서 친환경 밤 생산기술 체계의 확립 및 보급, 친환경적인 토양관리(INM) 및 병충해종합관리시스템(IPM) 구축, 생산효율성을 향상 시킬 수 있는 친환경 밤 생산단지 조성, 일반관행 밤 생산에서 친환경 밤 생산으로 전환 할 경우 이로 인한 소득감소분을 보전할 수 있는 친환경직불제도입, 일반관행재배 생산농가 및 소비자에 대한 지속적인 친환경 밤의 홍보강화 등이 필요하다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 국립산림과학원

References

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