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A Study on Generation Z's F&B Brand Choice Attributes and Brand Experience - Focusing on the London Bagel Museum -

Z세대의 F&B 선택 속성과 브랜드 경험에 관한 연구 - 런던베이글뮤지엄을 중심으로 -

  • Bo Yeon Jang (Hongik University, International Design School for Advanced Studies) ;
  • Seung In Kim (Hongik University, International Design School for Advanced Studies)
  • 장보연 (홍익대학교 국제디자인전문대학원 디자인경영전공) ;
  • 김승인 (홍익대학교 국제디자인전문대학원 디지털미디어디자인전공)
  • Received : 2024.06.19
  • Accepted : 2024.07.10
  • Published : 2024.07.31

Abstract

This study investigates the F&B brand choice attributes preferred by Generation Z and the brand experience of the London Bagel Museum, resulting in the following findings. First, in-depth interviews with Generation Z revealed that they consider 'appearance' and 'sociability' to be the most important factors when choosing an F&B brand. The success of the London Bagel Museum can also be attributed to fulfilling these Generation Z F&B brand choice attributes of 'appearance' and 'sociability.' Additionally, 'taste' was found to have the greatest impact on word-of-mouth and revisit intentions. The brand experience of the London Bagel Museum received the highest score in sensory experience, which can be seen as satisfying the visual stimulation that Generation Z, who value 'appearance,' consider important. This was followed by cognitive experience, emotional experience, and behavioral experience, in that order. The significance of this study lies in providing insights for the development of successful F&B brands by elucidating the F&B brand choice attributes of Generation Z and the brand experience of the London Bagel Museum.

본 연구는 Z세대가 선호하는 F&B 브랜드 선택 속성과 런던베이글뮤지엄의 브랜드 경험을 조사하여 다음과 같은 결과를 도출하였다. 먼저, Z세대를 대상으로 심층 인터뷰를 실시한 결과, 이들은 F&B 브랜드를 선택할 때 '외형성'과 '사회성'을 가장 중요하게 고려하는 것으로 나타났다. 런던베이글뮤지엄의 성공 요인도 Z세대의 F&B 브랜드 선택 속성인 '외형성'과 '사회성'이 충족되었기 때문이라고 볼 수 있다. 이 외에도 '맛'은 구전과 재방문에 가장 큰 영향을 미치는 것으로 나타났다. 런던베이글뮤지엄의 브랜드 경험은 감각적 경험이 가장 높은 점수를 얻었으며, 이는 '외형성'을 중요시하는 Z세대에게 시각적 자극을 충족시켰다고 볼 수 있다. 다음으로는 인지적 경험, 감성적 경험, 행동적 경험 순으로 나타났다. 본 연구 결과를 통해 Z세대의 F&B 브랜드 선택 속성과 런던베이글뮤지엄의 브랜드 경험을 밝힘으로써 성공적인 F&B 브랜드 개발을 위한 시사점을 제공한 데 그 의의가 있다.

Keywords

References

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