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Study on Repurchase Intention of RTP HMR Products : Focused on Meal kit

RTP(Ready to Prepare) 가정편의식(HMR) 제품의 재구매의도에 관한 연구 : 밀키드(Meal kit)를 중심으로

  • 박민희 (홍익대학교 국제디자인트렌드센터) ;
  • 권만우 (경성대학교 디지털미디어학부) ;
  • 나건 (홍익대학교 국제디자인전문대학원 디자인경영학과)
  • Received : 2018.11.13
  • Accepted : 2019.01.09
  • Published : 2019.02.28

Abstract

With the increase of single households and more women entering society, changes to lifestyle, a demand for convenience, and the recent trend for homemade meals, the market for HMR(Home Meal Replacements) is rapidly growing. This study reviewed the repurchase intentions of consumers for RTP(Ready-to-Prepare) HMR products, namely meal kits, and the moderating effect. The study found that i) ease of use increases with higher self-efficacy; ii) ease of use decreases with higher personal innovativeness, but usefulness and repurchase intentions increased; iii) repurchase intentions increase with higher social influence; iv) trust decreases with higher convenience, but repurchase intentions increased; v) trust and repurchase intentions increase with higher economic efficiency; and vi) price sensitivity has a moderating effect between trust and repurchase intentions. The outcomes of this study will not only provide a theoretical basis for a more detailed study of HMR, but is anticipated to be used as fundamental data for suggesting a direction for marketing strategies for product development and sales.

1인 가구와 여성의 사회 진출 증가, 생활 패턴의 변화, 편리성 추구 등과 '집밥' 트렌드가 맞물려, HMR 시장이 급성장하고 있다. 본 연구는 '밀키트(Meal Kit)'를 대상으로 소비자의 RTP(Ready-to-Prepare) HMR 제품 재구매의도와 조절효과를 검증하였다. 연구결과, 첫째, 자기효능감이 높을수록 이용용이성이 높아지는 것으로 나타났다. 둘째, 개인혁신성이 높을수록 이용용이성은 낮아졌으나, 유용성과 재구매의도는 높아지는 것으로 나타났다. 셋째, 사회적영향이 높을수록 재구매의도는 높아지는 것으로 나타났다. 넷째, 편의성이 높을수록 신뢰는 낮아졌으나, 재구매의도는 높아지는 것으로 나타났다. 다섯째, 경제성이 높을수록 신뢰와 재구매의도는 높아지는 것으로 나타났다. 마지막으로, 가격민감도는 신뢰와 재구매의도 간에 조절효과를 하는 것으로 나타났다. 본 연구의 결과는 향후 세분화된 HMR 연구의 이론적 근거가 될 뿐만 아니라, 제품 개발 및 판매를 위한 마케팅 전략의 방향성을 제시하는 기초자료로 활용될 것이라 기대된다.

Keywords

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그림 1. 연구모형

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그림 2. 연구모형 분석 결과

표 1. 변수의 조작적 정의

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표 2. 신뢰성 및 타당성 분석

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표 3. 확인적 요인 분석

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표 4. 연구가설 검증 결과

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