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The Effect of Service Quality of Farm Party on Cognitive and Emotional Images of the Farmhouse and Revisit Intention

팜파티 서비스 품질이 팜파티 농가의 인지적 이미지와 정서적 이미지, 재방문 의도에 미치는 영향

  • 김나형 (호원대학교 외식조리학부) ;
  • 권기준 (호원대학교 외식조리학부)
  • Received : 2017.09.21
  • Accepted : 2017.10.17
  • Published : 2017.10.28

Abstract

This study aims to investigate how the service quality of a farm party affects the cognitive and emotional images of the farmhouse and revisit intentions by designing a research model and testing hypotheses. First, findings of the test show that when it comes to service quality, the physical environment and program contents of farm party have an effect on the cognitive image of the farmhouse while the qualification of party operators does not. Second, the physical environment of the party and party operator's qualification affect the emotional image but the program contents has no effect. Third, The cognitive and emotional images have an effect on the revisit intentions. It is certain that the farm party serves as cultural contents facilitating the rural economy and an emerging business model in the rural tourism. When we approach the farm party as a business model to provide service, not cultural contents as party, however, farmhouses may build a positive image as a new tourist destination and also see their economy facilitated. This study looks into Seoul and Gyeonggi areas and thus is geographically limited and does not cover national phenomenon.

본 연구는 팜파티 서비스 품질이 팜파티 농가의 인지적 이미지와 정서적 이미지, 재방문 의도에 미치는 영향을 분석하기 위한 목적으로 연구모형을 설계하고 가설을 검증하였다. 첫째, 팜파티의 서비스 품질이 팜파티 농가의 인지적 이미지에 미치는 영향에 대해 검정을 실시한 결과 팜파티의 물리적 환경과 팜파티 프로그램 구성은 인지적 이미지에 영향을 미치지만 팜파티 운영자의 자질은 인지적 이미지에 영향을 미치지 않는 것으로 연구되었다. 둘째, 팜파티의 서비스 품질이 팜파티 농가의 정서적 이미지에 미치는 영향에 대해 검정을 실시한 결과 팜파티의 물리적 환경, 팜파티 운영자의 자질은 정서적 이미지에 영향을 주었지만 팜파티의 프로그램 구성은 정서적 이미지에 영향을 미치지 않는 것으로 나타났다. 셋째, 팜파티 농가의 인지적 이미지와 정서적 이미지가 재방문 의도에 미치는 영향에 대해 검정을 실시한 결과 팜파티 인지적 이미지와 정서적 이미지가 재방문 의도에 영향을 미치는 것으로 나타났다. 팜파티가 농촌 경제 활성화에 기여하고 있는 문화콘텐츠이며 농촌관광의 새로운 비즈니스 모델이라는 점은 분명하다고 본다. 하지만 팜파티를 파티라는 문화콘텐츠로서가 아니라 서비스를 제공하는 새로운 비즈니스 모델로 접근한다면 새로운 관광목적지로서 농가에 대한 긍정적 이미지를 형성할 수 있을 뿐만 아니라 팜파티 농가의 경제 활성화에 도움이 될 수 있을 것이다. 본 연구가 서울과 수도권에 집중되어 있어 전국적인 현상으로 본 연구의 결과를 확장할 수 없다는 점에서 한계가 있다고 생각된다.

Keywords

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