The Relationship of Consuming Patterns, Recognition and Preference on Korean and Japanese Traditional Cookies

한.일 전통과자의 인지도, 호감도 및 소비형태

  • Park, Eun-A (The Dept. of Western Cuisine & Culinary Art)
  • 박은아 (영산대학교 서양조리학과)
  • Received : 2012.02.28
  • Accepted : 2012.05.29
  • Published : 2012.06.30

Abstract

The purpose of this study is to compare and analyze the recognition and preference of Korean traditional cookies and Japanese "Wagashi" by consuming patterns and demographic characteristics in order to suggest strategies for promotion of Hangwa, Korean traditional cookies. Consumer questionnaire survey was done to quantify 241 answers for Korean traditional cookies and 249 for Wagashi, and they were used for final analysis, frequency, t-test, One-way ANOVA, and regression analyses with SPSS 12.0. As a result, it was found that there were the differences of recognition by demographic factors and consuming patterns on the preference and recognitions. Especially in the demographic characteristics, there were differences in recognition by age and education levels for hangwa and by age for wagashi. According to the regression analysis, recognition affected preference for hankwa and wagashi.

본 연구의 목적은 한국전통과자인 한과의 소비촉진전략을 제시하고자 한국인과 일본인에게 한국의 전통과자와 일본의 화과자에 대한 인지도와 호감도를 소비 형태와 인구 통계적 특성에 따라 비교 검증하고자 하였다. 소비자설문조사는 한국전통과자 241부와 화과자 249부가 최종 분석 자료에 사용되었으며 자료 분석을 위해 SPSS 12.0을 사용하여 빈도, t-test, 일원배치분산분석, 회귀분석을 실시하였다. 그 결과 인지도와 호감도는 인구 통계적 특성과 소비 형태에 따라서 유의미한 차이가 있는 것으로 나타났다. 특히 인구 통계적 특성에서 한과는 나이와 교육수준, 화과자는 나이에 따라 인지도의 차이가 있는 것으로 나타났다. 회귀분석 결과 한과와 화과자의 인지도는 호감도에 영향을 미치는 것으로 나타났다.

Keywords