Abstract
This project analyzes distinct qualities of pearl cultured in Tongyeong by physical, chemical and optical test. The result is to provide scientific data for the value of pearl from Korean seawater. It divides one year pearl, which is used as a sample in the project, into white, natural blue and yellow gold colors, and then it has been divided into A, B and C based on the quality of the last results. A chemical experiment demonstrates that the higher quality has lower protein content of less than 10%. In another test called heavy metal content test, there is no big difference among classes. In the characterization of spectroscopy, it shows 280 nm peak indicated the conchiolin. It is clear that 407 nm, 430 nm and 460 nm peak are White group that are not in processed condition.
이 연구는 경남 통영시 도산면에서 진주조개 (Pinctada fucata) 를 1년간 양성한 시료에서 원주를 2005년 11월에 구입하여 전문가의 육안에 의해 품질.등급별로 White 컬러, Natural blue 컬러, Yellow gold 컬러로 구별하였다. 원주의 일반성분 특성은 저급의 원주일수록 Protein 함량이 높았다. 중금속의 경우, 모든 시료에서 Cr, Cu, Fe, K, Mn, Pb, Zn 등이 검출되었다. White계 원주에서 Cr, Mg, Zn, Mn 등이 낮은 등급에서 높았고, K, Fe 등은 높은 등급 원주에서 높은 경향을 확인 할 수 있었다. Zn의 경우 Natural blue와 Yellow gold 컬러에서는 높은 등급에서 함량이 높게 나타났다. 그리고 원주의 진주층 결정의 길이는 컬러에 상관없이 3-4 ${\mu}m$였고, 두께 범위는 0.28-0.34 ${\mu}m$이었다.