DOI QR코드

DOI QR Code

Content Analysis of Dietary Lifestyle-Related Resreach Articles from 1990 to 2009

내용분석에 의한 식생활 라이프스타일 관련 연구논문의 동향: 1990~2009년 발표된 식생활 라이프스타일과 관련된 학술지 게재 논문 분석

  • Hong, Wan-Soo (Department of Foodservice Management & Nutrition, Sangmyung University) ;
  • Kwon, Yong-Suk (Department of Foodservice Management & Nutrition, Sangmyung University) ;
  • Kwon, Yong-Min (Department of Foodservice Management & Nutrition, Sangmyung University) ;
  • Yoo, Hye-Kyung (Department of Foodservice Industry, Jangan University)
  • 홍완수 (상명대학교 외식영양학과) ;
  • 권용석 (상명대학교 외식영양학과) ;
  • 권용민 (상명대학교 외식영양학과) ;
  • 유혜경 (장안대학 외식산업과)
  • Received : 2010.04.29
  • Accepted : 2010.12.01
  • Published : 2011.02.28

Abstract

The purpose of this study was to analyze the trend of dietary lifestyle-related research articles during the period from 1990 to 2009. A total of 44 articles were identified and subjected to content analysis. Article content was coded according to subject of study, age of respondents, sample size, type of sample, statistical methods used and location of study. The most important type of content category was the study subject, and this was subdivided into research related to 1) dietary pattern, 2) health, 3) dining spaces, 4) foods, 5) restaurant/institutional foodservices, and 6) beverage-related topics. The most common subject was restaurant/institutional foodservice-related research (59.1% of articles), followed by beverage-related research (20.5%). These two subjects accounted for approximately 80% of all the 44 articles reviewed.

Keywords

References

  1. 고재윤, 정미란(2006). 라이프스타일에 따른 와인 선택속성에 관한 연구. 외식경영연구, 9(1), 51-67.
  2. 권용주, 송흥규, 변광인(2006). 일반소비자의 로하스지수와 라이프스타일이 웰빙메뉴선택에 미치는 연구. 호텔관광연구, 22, 31-47.
  3. 권태성, 이영남, 최웅(2005). 라이프스타일에 따른 HMR 선택동기 및 이용 행태. 호텔리조트카지노연구, 4(2), 395-408.
  4. 김기영, 배현수, 허준(2008). 라이프스타일 유형이 외식 구매 의사 결정 과정에 미치는 영향. 한국조리학회지, 14(4), 257-268.
  5. 김미라, 김효정(2009). 주부들의 식생활 라이프스타일에 따른 고추장 소비 행태에 관한 연구. 동아시아식생활학회지, 19(1), 1-8.
  6. 김미정, 정효선, 윤혜현(2007). 대학생의 식생활라이프스타일에 따른 레스토랑 선택속성에 관한 연구. 한국식생활문화학회지, 22(2), 210-217.
  7. 김성미(2000). 경북지역 대학생의 전통음식에 대한 태도 (1) -전통음식에 대한 평가, 이용도 및 라이프 스타일과의 관계-. 한국식품조리과학회지, 16(1), 27-35.
  8. 김성미(2001). 경북지역 대학생의 전통음식에 대한 태도 (2) -전통음식에 대한 인지도, 세시풍습에 대한 태도 및 라이프스타일과의 관계-. 한국식품조리과학회지, 17(2), 49-58.
  9. 김성혁, 권상미(2007). HMR(Home Meal Replacement) 이용과객의 식생활차원라이프스타일에 따른 선택속성과 지출에 관한 연구. 호텔관광연구, 25, 16-30.
  10. 김영규, 김지윤(2009). 와인소비자의 라이프스타일에 따른 선택속성, 가치와 만족에 관한 연구. 관광연구, 23(4), 239-258.
  11. 김영석(2005). 사회조사방법론. 서울: 나남출판.
  12. 김윤민(2007). 특급 호텔 종사원들의 라이프스타일에 따른 웰빙 소비 행동 차이 분석. 한국조리학회지, 13(3), 293-307.
  13. 김주연, 송학준, 박성수(2005). 라이프스타일에 따른 중식(HMR)시장의 세분화: 서울 강남 S백화점의 중식(HMR) 소비자를 중심으로. 외식경영연구, 8(2), 137-154.
  14. 김지윤(2008). 웰빙라이프스타일이 와인선택속성에 미치는 영향. Tourism Research, 26, 19-34.
  15. 김태희, 박영석(2005). 라이프스타일 유형에 따른 레스토랑 실내이미지 선호도 차이에 관한 연구. 대한가정학회지, 43(10), 69-79.
  16. 김홍범, 조성은(2007). 소비자의 라이프스타일이 맥주 선택 속성에 미치는 영향. 관광.레저연구, 19(3), 187-204.
  17. 김홍범, 허창(1997). 라이프 스타일이 고객의 레스토랑 선택 행동에 미치는 영향에 관한 연구 - 외국 체인 레스토랑을 중심으로. 마케팅연구, 12(1), 27-47.
  18. 민계홍(2009). 한식의 세계화 관련 학술적 연구 동향 분석. 한국식품조리과학회지, 25(5), 606-618
  19. 박기용(2008). 라이프스타일 유형에 따른 뷔페레스토랑 고객의 구매행동에 관한 연구. 호텔경영학연구, 17(6), 81-99.
  20. 박문경, 양일선, 김동훈, 신서영, 이해영(2003). 대학 교직원의 라이프스타일에 따른 세분시장별 대학 교직원 급식소 서비스 품질 인식 분석. 대한지역사회영양학회지, 8(4), 556-565.
  21. 반주원(2008). 서울시 여성 소비자의 라이프스타일에 따른 군집분석과 외식행동에 대한 연구. 한국식생활문화학회지, 23(3), 377-387.
  22. 백주아, 서원석(2007). 라이프스타일에 따른 패밀리레스토랑 차별화 마케팅 방안에 관한 연구 -마케팅 믹스 7Ps를 중심으로-. 호텔경영학연구, 16(1), 19-40.
  23. 보건복지부(2006). 국민건강영양조사 제3기(2005) 기본보고서 - 영양조사 (I) -. 서울: 보건복지부.
  24. 부정남(1984). 내용 분석의 발전과정. 한국언론학보, 17, 125-131.
  25. 서원석, 백주아(2006). 소비자 구매행동에 따른 라이프스타일 유형별 차이에 관한 연구: 패밀리레스토랑 고객의 브랜드 선호도를 중심으로. 관광.레저연구, 18(1), 161-178.
  26. 서원석, 백주아(2009). 관광 이미지에 관한 연구 동향 분석. 호텔경영학연구, 18(2), 299-309.
  27. 설훈구, 이상호, 전재균(2007). 식생활 라이프스타일 유형에 대한 연구. 외식경영연구, 10(2), 267-284.
  28. 손일락, 김연선(2008). 청주지역 대학생들의 식생활라이프 스타일에 따른 외식행동 연구. 한국콘텐츠학회논문지, 8(11), 347-355.
  29. 손재근, 이정은(2009). 웰빙라이프스타일에 따른 와인의 지각된 가치와 신뢰, 고객만족간의 관계. 관광연구, 24(5), 213-229.
  30. 신동식(2006). 패밀리레스토랑 이용고객의 서비스회복 공정성 지각이 고객만족과 신뢰와 재이용에 미치는 영향에 관한 연구: 이용고객의 라이프스타일을 중심으로. 서비스경영학회지, 7(4), 29-57.
  31. 안원식(2000). 대한마취과학회지에 게재된 논문의 통계기법에 대한 고찰. 대한마취과학회지, 39(5), 706-711.
  32. 오익근(2000). 내용분석의 관광연구 활동, 관광학연구, 24(1), 317-322.
  33. 유두련(2009). 대학생의 라이프스타일에 따른 외식소비자행동 특성 연구 -대구, 경북지역을 중심으로-. 한국식생활문화학회지, 24(2), 172-180.
  34. 유혜경(2008). 노년소비자의 외식 의사결정분석: 라이프스타일분석을 통한 시장세분화를 중심으로. 상명대학교 대학원 박사학위논문.
  35. 유혜경, 신서영, 홍완수(2008). 노년소비자의 라이프스타일에 따른 세분시장별 외식업소 선택속성 중요도 차이분석. 외식경영연구, 11(4), 285-309.
  36. 윤태환(2005). 패스트푸드 전문점 이용객의 라이프스타일과 동기, 속성만족과의 인과관계 -강원도 영동권 대학생을 위주로-. 한국식품조리과학회지, 21(6), 867-876.
  37. 윤태환(2006a). 대학생들의 라이프스타일에 의한 외식정보 탐색방법이 패스트푸드 전문점 이용 만족에 미치는 영향. 한국식생활문화학회지, 21(4), 375-380.
  38. 윤태환(2006b). 라이프스타일, 선택속성 그리고 고객만족과의 관계: 일식체인전문점을 중심으로. 외식경영연구, 9(2), 233-252.
  39. 윤혜려, 조미숙(2007). 대도시 젊은이들의 라이프스타일 유형별 외식서비스 인카운터 중요 속성 연구. 한국식품조리과학회지, 23(3), 327-336.
  40. 이경은, 김영국(2008). 내용분석을 통한 외식산업에서의 서비스품질의 영향분석: 소비자와 연구자의 인식의 차이. 외식경영연구, 11(4), 7-30.
  41. 이규진, 조미숙(2008). "뉴욕타임즈"의 한국음식점리뷰기사 분석. 외식경영연구, 11(1), 281-306.
  42. 이금초롱(2004). 녹차 소비자의 라이프스타일에 관한 연구. 한국차학회지, 10(1), 7-24.
  43. 이보연, 우경식(2006). 와인 소비와 관련하여 한국형 라이프스타일 측정 변수 분석 연구. 한국조리학회지, 12(4), 97-115.
  44. 이선호, 나태균(2006). 메뉴 관련 연구의 동향 분석. 한국조리학회지, 12(1), 126-143.
  45. 이원옥(2009). 와인이벤트 참가자의 라이프스타일 유형에 따른 시장세분화. 관광연구, 24(1), 19-35.
  46. 이유리, 김성혁, 안선정(2009) : 식생활 라이프스타일에 따른 파티 잠재 고객의 공간 연출과 음식에 대한 중요도 차이 연구. 한국조리학회지, 15(2), 282-297.
  47. 이정자, 윤태환(2005). 라이프스타일에 의한 외식대안평가의 차이에 대한 연구(강원도 영동권 대학생들의 패스트푸드전문점 이용 위주로). 호텔경영학연구, 14(4), 1-17.
  48. 이화인, 서여정(1999). 호텔이용고객의 라이프스타일 유형별 시장세분화 : 내국인의 특 1 급 호텔 식음료업장 이용 행태를 중심으로. 관광정책학연구, 5(1), 243-259.
  49. 임영미, 윤혜현(2006). 식생활라이프스타일에 따른 와인선택속성에 관한 연구. 관광연구저널, 20(3), 289-300.
  50. 임정빈, 서병숙, 이효지, 장유경(1990). 라이프스타일과 식생활양식. 대한가정학회지, 28(3), 33-52.
  51. 전원배, 박인규(2001). 라이프스타일 유형에 따른 호텔레스토랑 선택속성에 관한 연구. 관광연구, 16(1), 187-200.
  52. 정선희, 나영주, 이은희, 장경자(2007). 대학생의 라이프스타일 유형에 따른 신체계측, 식행동, 건강관련 생활습관 및 영양소 섭취상태에 관한 연구. 한국식품영양과학회지, 36(12), 1560-1570.
  53. 정유경, 정원희, 김영갑 (2007). 외식경영관련 학술지논문의 동향분석. 외식경영연구, 10(2), 73-91.
  54. 정효선, 윤혜현(2007). 식생활라이프스타일에 따른 외식소비성향에 관한 연구: 수도권지역 대학생을 중심으로. 외식경영연구, 10(2), 93-117.
  55. 조윤기(2006), 라이프스타일에 따른 마케팅전략. 전문경영인연구, 9(1), 21-44.
  56. 최규환(2003). 관광학술지 연구논문에 관한 내용분석. 관광.레저연구, 15(1), 11-29.
  57. 한인경, 하애화(2009). 여성 소비자의 식생활 라이프스타일에 따른 체중 조절 행위에 관한 연구. 한국식품영양학회지, 22(2), 177-184.
  58. 허경옥 (2006). 소비자의 라이프스타일 유형에 따른 점포선호 및 만족도의 차이 분석. 한국생활과학회지, 5(3), 385-395.
  59. 허원무, 이완수, 이형탁(2006). 여성 소비자들의 식생활 및 주방 라이프스타일 분석을 통한 미국 주방 가전 시장 마케팅 전략: 라이프스타일 분석을 통한 주방 가전 시장 세분화를 중심으로. 마케팅연구, 21(2), 53-84.
  60. Ambler, T., Bhattacharya, C. B., Edell, J., & Keller, K. L.(2002). Relating brand and customer perspectives on marketing management. Journal of Service Research, 5(1), 13-26. https://doi.org/10.1177/1094670502005001003
  61. Assael, H.(1984). Consumer behavior and marketing behavior orientation (2nd edition). Boston: Ket Publishing Company.
  62. Buckley, M., Cowan, C., & McCarthy, M.(2007). The convenience food market in Great Britain: Convenience food lifestyle(CFL) Segments, Appetite 49, 600-617. https://doi.org/10.1016/j.appet.2007.03.226
  63. Divine, R. L., & Lepito, L.(2005). Anaiysis of the healthy lifestyle consumer, Journal of Consumer Marketing, 22(5), 275-283. https://doi.org/10.1108/07363760510611707
  64. Holsti, O. R.(1968). Content Analysis, in: Lindzey, G. & Aronson, E. (eds), The hand book of Social Psychology, Vol. 2, Reading, MA. Addison- Wesley. NY: Free Press.
  65. Kassarjian, H. H.(1977). Content Analysis in Consumer Research. Journal of Consumer Research, 4(2): 8-18. https://doi.org/10.1086/208674
  66. Krippendorff, K.(1980). Content Analysis: An introduction to its methodology. Beverly Hills, CA: Sage Publications.
  67. Nijmeijer, M., Warsley, A., & Astill, B.(2004). An exploration of the relationships between food lifestyle and vegetable consumption, British Food Journal, 106(6/7), 520-533. https://doi.org/10.1108/00070700410545728
  68. Oh, H., Kim, B. Y., & Shin, J. H.(2004). Hospitality and Tourism Marketing. International J hospitality management, 23(5), 425-447. https://doi.org/10.1016/j.ijhm.2004.10.004
  69. Pilzer, P. Z.(2002). The Wellness Revolution. New York: John Willy & Sons.
  70. Rutherford, D. G., & Samenfink, W.(1992). Most Frequent Contributors to the Hospitality Literature. Hospitality Research Journal, 16(1), 23-39.
  71. Wind, Y., & Green, P. E.(1974). Some conceptual, measurement, and analysis problems in life style research, in Lifestyle and Psychographics. Chicago. IL: American Marketing Association.

Cited by

  1. Nutrition Knowledge, Dietary Attitude, and Dietary Behavior Related to Salt According to the Dietary Lifestyle Groups vol.32, pp.3, 2016, https://doi.org/10.9724/kfcs.2016.32.3.333
  2. A Single Measure of Cancer Burden in Korea from 1999 to 2010 vol.14, pp.9, 2013, https://doi.org/10.7314/APJCP.2013.14.9.5249