A Study on a School Milk Program for Elementary School Students in Seoul

서울지역 일부 초등학생의 학교우유급식 실태 조사

  • Nam, Eun-Sook (Food Advanced Analysis Research Center, Sogang University) ;
  • Park, Shin-In (Dept. of Food and Nutrition, Kyungwon University)
  • 남은숙 (서강대.빙그레 식품천단분석 연구센터) ;
  • 박신인 (경원대학교 식품영양학과)
  • Received : 2011.05.24
  • Accepted : 2011.07.21
  • Published : 2011.09.30

Abstract

This study was performed to investigate the consumption pattern of school milk programs for elementary school students. The subjects were 518 students residing in Seoul area. The survey was conducted by using a self-administered questionnaire, and the collected data were analyzed by SAS package. Of the subjects, 88.2% of the students were provided with a school milk program, and the number of the students was higher in male students than in female ones(p<0.05). 81.8% of them drink milk every day from the school milk program. For the degree of satisfaction for milk served in the school milk program, 47.9% of the students were satisfied. An upset stomach after drinking milk and poor taste of milk were the main reasons why milk consumption decreased. Only 30.7% of the subjects perceived that they should drink milk in the school milk program. And the subjects anticipated that flavored milk and yogurt should be served to promote milk consumption in a school milk program. Therefore, a proper food guide and a dairy education program should be developed for elementary school students.

본 연구는 초등학생들의 학교우유급식 실태를 조사하기 위하여 서울특별시에 거주하는 518명의 남여 어린이들을 대상으로 설문지 조사법으로 실시하였다. 조사 대상자의 88.2%가 학교우유급식에 참여하였으며, 남학생이 여학생에 비하여 학교우유급식 참여율이 유의적으로(p<0.05) 높았다. 학교우유급식에 참여하는 어린이들 중 81.8%가 급식으로 제공되는 우유를 매일 마셨으며, 제공된 우유에 대하여 47.9%의 어 린이들이 만족하였다. 학교우유급식에 참여하지 않는 이유로는 '우유의 맛이 없어서'와 '우유를 마시면 배가 아파서'가 주요 장애 요인으로 나타났다. 초등학생들의 30.7%만이 학교우유급식을 반드시 해야 한다고 생각하고 있었으며, 남학생이 여학생보다 유의적으로(p<0.05) 높았다. 학교우유급식에 대한 요구 사항은 흰우유 대신 가공우유와 요구르트가 제공되기를 원하였다. 따라서 우유 소비를 촉진시키고 학교우유급식의 참여도를 높이기 위해서는 어린이들의 요구에 맞는 다양한 종류의 우유와 유제품을 급식에 제공하고, 어린이들이 원하는 세심한 사항을 고려하여 개선해 나가야 할 것이다. 또한 어린이들을 위한 적절한 식품 가이드와 우유 교육 프로그램을 개발하여야 지속적으로 확대 실시해야 할 것으로 사료되었다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 경원대학교