Monitoring of Food Additives as an Artificial Sweetener on Favorite Foods of Children

어린이 기호식품의 인공감미료 함량 모니터링

  • Han, Youn-Jeong (Imported Food Analysis Division, Center for Food and Drug Analysis, Gyeongin Regional Korea Food&Drug Administration) ;
  • Kim, Jun-Hyun (Imported Food Analysis Division, Center for Food and Drug Analysis, Gyeongin Regional Korea Food&Drug Administration) ;
  • Park, Seung-Young (Imported Food Analysis Division, Center for Food and Drug Analysis, Gyeongin Regional Korea Food&Drug Administration) ;
  • Oh, Jae-Ho (Imported Food Analysis Division, Center for Food and Drug Analysis, Gyeongin Regional Korea Food&Drug Administration) ;
  • Jang, Young-Mi (Imported Food Analysis Division, Center for Food and Drug Analysis, Gyeongin Regional Korea Food&Drug Administration) ;
  • Kim, Mee-Hye (Imported Food Analysis Division, Center for Food and Drug Analysis, Gyeongin Regional Korea Food&Drug Administration)
  • 한윤정 (경인지방식품의약품안전청 시험분석센터 수입식품분석과) ;
  • 김준현 (경인지방식품의약품안전청 시험분석센터 수입식품분석과) ;
  • 박승영 (경인지방식품의약품안전청 시험분석센터 수입식품분석과) ;
  • 오재호 (경인지방식품의약품안전청 시험분석센터 수입식품분석과) ;
  • 장영미 (경인지방식품의약품안전청 시험분석센터 수입식품분석과) ;
  • 김미혜 (경인지방식품의약품안전청 시험분석센터 수입식품분석과)
  • Received : 2009.11.11
  • Accepted : 2010.06.16
  • Published : 2010.06.30

Abstract

In this study, monitoring of food additives as an artificial sweetener on favorite foods of children, which are deal at retail store and stationery store around eliminatory school, was performed. We analyzed aspartame, potassium acesulfame, sodium saccharin, and cyclamate from candys, biscuits, chocolates and others. Total 604 items as targeted food were collected from the other country; 285 items of candys, 131 items of biscuits, 74 items of chocolates., 114 items of others. Targeted foods were classified by manufacture nation; 308 samples from domestic products, 211 from China, 26 from Indonesia, and 59 items from other nations. Artificial sweeteners were detected from 75 cases of food stuff which were 38 native product, 25 China, 9 Indonesia, and 3 others. The percentage of detected artificial sweeteners was aspartame 7.8% (47 cases), potassium acesulfame 3.0% (18 cases), sodium saccharin 1.8% (11 cases), and cyclamate 2.6% (16 cases). The detected concentration were followed [average(minimum-maximum) mg/kg]; aspartame 817 (21-4,988), potassium acesulfame 192 (24-1,136), sodium saccharin 91 (5-326), and cyclamate 926 (8-4,680). Aspartame was detected mainly on Korea foods, and cyclamate and sodium saccharin were detected from Indonesia food, artificial sweeteners were detected Chinese food, broadly. As a result, 17 cases were violated against regulatory standard of cyclamate, and sodium saccharin. Considering average body weight (36.9 kg) and daily intake of biscuits (15.6 g) for elementary student, ratio of estimated daily intake and acceptable daily intake was 0.86% for aspartame, 0.54% for potassium acesulfame, 0.77% for sodium saccharin, and 3.56% for cyclamate.

전국 초등학교 주변의 문구점 등 소매점을 대상으로 15개 지역에서 총 17회에서 걸쳐 604건의 시료를 수거하여 국내 유통중인 어린이 식품의 인공감미료 사용현황을 조사하였다. 원신지별로 국산이 308건으로 51.0%, 중국산이 211건으로 34.9%, 인도네시아산이 26건으로 4.3%, 기타국가가 59건으로 9.8%이 수거되었으며 모니터링결과 75건의 시료에서 인공감미료가 검출되어 12.4%의 검출율을 나타내었다. 국가별 검출율은 국산이 38건으로 12.3%, 중국산이 25건을 h11.8%, 인도네시아산이 9건으로 34.6%로 나타났으며, 각 인공감미료별 검출률은 아스파탐이 47건으로 7.8%, 아세설팜칼륨이 18건으로 3.0%, 삭카린나트륨이 11건으로 1.8%, 사이클라메이트가 16건으로 2.6%이었다. 검출농도는 아스파탐이 21~4,988 mg/kg (평균 818 mg/kg), 아세설팜칼륨이 24~1,136 mg/kg (평균 192 mg/kg), 삭카린나트륨이 5~326 mg/kg (평균 91 mg/kg), 사이클라메이트가 8~4.680 mg/kg (평균 926 mg/kg)의 함유량을 보였으며 식품별 검출건수는 캔디류가 3건, 건과류가 8건, 초콜릿류가 2건, 건포류가 2건, 서류가공품이 2건인 것으로 나타났다. 초등학생의 평균체중 36.9kg 및 건과류 및 캔디류의 일일섭취량 15.6g을 적용하여 일일추정섭취량(EDI)과 일일허용섭취량(ADI)의 비 EDI/ADI(%)를 산출하였을 때, 아스파탐 0.86%, 아세설팜칼륨 0.54%, 삭카린나트륨 0.77%, 사이클라메이트는 3.56%를 나타내었다.

Keywords

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