Culinary science and hospitality research (한국조리학회지)
- Volume 16 Issue 4
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- Pages.53-63
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- 2010
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- 2466-0752(pISSN)
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- 2466-1023(eISSN)
The Effect of Hotel Culinarian's Psychological Ownership Based upon Social Exchange Relations on His Job Satisfaction and Organizational Commitment
호텔 조리사의 사회적 교환 관계에 따른 심리적 소유감이 직무 만족 및 조직 몰입에 미치는 영향
- Park, Jong-Chul (Dept. of Hotel Management, Baekseok University) ;
- Ahn, Dae-Hee (Dept. of Hotel Management, Daewon University College)
- Received : 2010.01.26
- Accepted : 2010.07.15
- Published : 2010.09.30
Abstract
This study intends to examine the effect of hotel culinarian's psychological ownership based upon social exchange relations on his job satisfaction and organizational commitment. There are main results in this research focusing on deluxe hotel restaurants culinarian's in Seoul. The results of analyzing the data obtained from an empirical analysis were as follows: First, the more they perceive team-membership exchange relations and organizational support, the higher rises their psychological ownership. Second, the mire they perceive organizational support, the higher goes their job satisfaction. Third, the more they perceive team-membership exchange relations, leader-membership exchange relations and organizational support, the more they commitment themselves to their organizations, Fourth, the mopre they have psychological ownership, the higher increases their job satisfaction. Fifth, the mire they have psychological ownership, the higher rises their organizational commitment.
이 연구는 호텔 조리사의 사회적 교환 관계가 심리적 소유감과 직무 만족, 조직 몰입에 미치는 영향을 살펴보고자 하는 것이다. 이를 위해 실증 분석을 실시한 결과는 다음과 같다. 첫째, 사회적 교환관의 요인 중, 팀-구성원 교환 관계, 조직 지원 인식이 높으면 높을수록 심리적 소유감이 높아지는 것으로 나타났다. 둘째, 사회적 교환 관계의 요인 중, 조직 지원 인식이 높으면 높을수록 직무 만족이 높아지는 것으로 나타났다. 셋째, 사회적 교환 관계의 요인 중, 팀-구성원 교환 관계, 리더-구성원 교환 관계, 조직 지원 인식이 높으면 높을수록 조직 몰입이 높아지는 것으로 나타났다. 넷째, 심리적 소유감이 높으면 높을수록 직무 만족이 높아지는 것으로 나타났다. 다섯째, 심리적 소유감이 높으면 높을수록 조직 몰입이 높아지는 것으로 나타났다.
Keywords