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Guest Satisfaction of Hotel Japanese Restaurant Seasonal Menu

호텔일식당 계절성메뉴의 고객만족

  • 심홍보 (서울호서전문학교 호텔외식경영학과)
  • Published : 2007.10.28

Abstract

As hotel industry lately recognize that food and drink industry produces more profits than hotel rooms, multi-various and scientific management policies are required along with the management of profitability. Particularly, as hotel services have become more alike due to the development of technology and sharing information, opportunities for differentiation have decreased. In light of such circumstances, creating new customers and maintaining existing customers are very important to reinforce competitiveness. To have such a management of customers and to increase sales, promotional events are carried out in the department of food and drink. This study aims to conduct theoretical investigation of seasonal menu and Japanese restaurant menu in seasonal menu of Japanese restaurants that is a type of such promotional menu. The purposes of the study are to reorganize the concepts and to seek for methods of sales promotion and to suggest efficient management of Japanese restaurant seasonal menu by conducting empirical analysis on the effects of seasonal menu on customers and their intention to reorder.

최근 호텔기업에서 식음료부문이 객실보다 더 많은 수익을 창출하는 부서로 인식하면서 수익성 관리와 더불어 다각적이고 과학적인 경영정책이 요구된다. 특히 기술의 발전과 정보의 공유화 등으로 인하여 호텔 서비스의 동질화 현상이 심화됨에 따라서 차별화 기회가 감소되고 있다. 이에 경쟁력 강화를 위하여 신규고객 창출 및 기존고객 유지는 매우 중요하다고 할수 있다. 이러한 고객관리와 매출증진을 위하여 식음료부서는 프로모션행사를 실시하는데, 본 연구는 이러한 프로모션 메뉴의 일종인 일식레스토랑의 계절성메뉴를 통하여 계절성메뉴 및 일식당메뉴에 대한 이론적 고찰을 통하여 개념 재정리, 계절성메뉴가 고객만족에 미치는 영향에 대한 실증분석을 통하여 영업활성화 방안모색 및 효율적인 계절성메뉴 관리방안을 제시하는데 연구의 목적을 두었다.

Keywords