Journal of Mushroom (한국버섯학회지)
- Volume 4 Issue 2
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- Pages.57-61
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- 2006
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- 1738-0294(pISSN)
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- 2288-8853(eISSN)
Extraction yield and nutraceuticals of mushroom Pholiota species
비늘버섯류의 추출수율 및 영양 약리학적 특성
- Cho, Soo-Muk (Rural Resources Development Institute, National Institute of Agricultural Science and Technology) ;
- Park, Hong-Ju (Rural Resources Development Institute, National Institute of Agricultural Science and Technology) ;
- Seo, Gun-Shik (Korea National Agricultural College) ;
- Lee, Jong-Soo (Department of Life Science and Genetic Engineering, Pachai University)
- Published : 2006.06.30
Abstract
This study was performed to obtain basal data for development of new functional food by using mushroom Pholiota spp.. Among several kinds of extracts, water extracts of Pholiota adiposa ASI 24027 showed the highest solid yield of 58.7%. Crude protein of Pholiota adiposa ASI 24015 and
본 연구에서는 비늘버섯을 이용하여 비교적 가격이 저렴하고 부작용이 없는 우수한 건강 기능성 제품을 개발하기 위한 기초 자료를 얻고자 17종의 비늘버섯 자실체 분말을 각종 유기용매로 추출한 후 이들의 수율을 조사하였고 여러 가지 영양학적, 생리기능적 성분 함량을 조사하였다. 17종의 비늘버섯 자실체들의 물과 메탄올 추출물을 제조하여 이들의 추출 수율을 측정한 결과 Pholiota adiposa ASI 24027의 물 추출물이 58.7%로 가장 높았다. 비늘버섯 자실체의 조단백질 함량은 대체로 0.2%-25.0% 이었고 이중 Pholiota adiposa ASI 24015가 가장 많은 단백질을 함유하고 있었다. 무기물 중에는 K를 많이 함유하고 있었고 철과 인은 Pholiota sp. ASI 24024의 자실체에서 각각 100g 건조 자실체량 19.6 mg, 859.1 mg 을 함유하고 있었다. 항암성분으로 알려진