Improvement of sporeless strain in oyster mushroom Pleurotus ostreatus

느타리버섯 소포자 형성 균주 개발

  • Shin, Pyung-Gyun (Plant Nutrition Division, National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA) ;
  • Oh, Se-Jong (Applied Microbiology Division, National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA) ;
  • Yoo, Young-Bok (Applied Microbiology Division, National Institute of Agricultural Science and Technology, RDA)
  • 신평균 (농촌진흥청 농업과학기술원 식물영양과) ;
  • 오세종 (농촌진흥청 농업과학기술원 응용미생물과) ;
  • 유영복 (농촌진흥청 농업과학기술원 응용미생물과)
  • Published : 2006.06.30

Abstract

The enormous production of spores by the fruitbodies in the cultivation of oyster mushrooms (Pleurotus ostreatus) is develop an allergy with symptoms similar to an "extrinsic allergic alveolitis (EEA)". the sporeless strain would noy only benefit health of mushroom workers but also reduce the risk of viral infections on the mushroom farms. For the development of a sporeless strain of P. ostreatus we used strain ASI 2069. This non-commercial strain is completely nonsporulating. We have recovered both nuclear types of strain ASI 2069 as monokaryons (hereafter referred to as neohaplonts) by protoplasting the mycelium. Crosses between neohaplonts and SSI's(single spore isolates) obtained from a sporulating commercial strain ASI 2180 yielded fruitbodies that isolated 128 strains. 13 excellent strains are selected from 30 bred strains by quality of fruitbodies and spore number. Among 13 excellent strains, G192 strain is chose finally to high yield and sporelessness.

느타리버섯의 포자는 버섯재배 농업인의 호흡기계통질환인 알레르기를 유발한다. 느타리버섯의 무포자형성 균주는 재배농업인의 건강에 도움을 줄뿐 아니라 다른 재배사에 바이러스병 감염의 위험을 감소시킬 수 있다. 소포자 형성 느타리버섯을 육성하기 위해 무포자형성 균주의 선발 및 특성검정 결과 ASI 2069 균주가 무포자이면서 수량성이 높으나 형태적으로 상품적 가치가 없어 원형질체 재생에 의한 단핵화를 시도하여 neohaplont를 분리하였다. 원형 1호(ASI 2180) 및 무포자 느타리간의 단핵교배 (Mon-Mon)를 시도한 결과 128교잡체를 얻어 이 중 30균주를 특성 검정한 다음 자실체형성 및 담자 포자비산량 조사에 의해 소포자형성 유망 13균주를 선발하였다. 그 중에서 G192 교잡체가 소포자이면서 수량성이 좋은 가장 우량 균주로 선발되었다.

Keywords