Evaluation of the Quality on Confectionary

과자류의 품질평가

  • Park Geon-yong (Seoul Metropolitan Government Research Institute of Public Health and Environment) ;
  • Hong Chae-kyu (Seoul Metropolitan Government Research Institute of Public Health and Environment) ;
  • Cho Sung-ae (Seoul Metropolitan Government Research Institute of Public Health and Environment) ;
  • Choi Young-hee (Seoul Metropolitan Government Research Institute of Public Health and Environment) ;
  • Shin Young (Seoul Metropolitan Government Research Institute of Public Health and Environment) ;
  • Han Sang-un (Seoul Metropolitan Government Research Institute of Public Health and Environment) ;
  • Chough Nam-joon (Seoul Metropolitan Government Research Institute of Public Health and Environment)
  • 박건용 (서울특별시 보건환경연구원) ;
  • 홍채규 (서울특별시 보건환경연구원) ;
  • 조성애 (서울특별시 보건환경연구원) ;
  • 최영희 (서울특별시 보건환경연구원) ;
  • 신영 (서울특별시 보건환경연구원) ;
  • 한상운 (서울특별시 보건환경연구원) ;
  • 조남준 (서울특별시 보건환경연구원)
  • Published : 2005.09.01

Abstract

This study was carried out to evaluate the quality of confectioneries among processed foods. Total samples were 3,716, and violative samples among them were 36. The snacks in confectioneries showed violative rate of $1.0\%$, and the traditional snack in snacks showed $8.4\%$. Violative items were acid value and peroxide value for the most part, so the fried snacks need to control the management hygienically. The nutrition ingredients were measured far carbohydrates, protein, fats, sodium and calories in bread. Indication values at packing were not suited to 18 of 20 breads on the indication criterion of ingredient. And nutrition ingredients were not indicated to breads of some company nevertheless be sure to indicated. The processed food should be managed thorough with regard indicated nutrition ingredient.

시중에 유통되는 과자류 3,716건에 대해 각각의 규격검사를 실시하였으며 그중 36건이 부적합하였다. 부적내역을 보면 빵류가 2건, 건과류가 33건, 사탕류가 1건이먼으며 가장 부적이 많은 건과류는 33건의 부적합 중에서 32건이 유처리 스낵이었다. 유처리 스낵 중 전통한과가 전체 한과의 $8.9\%$에 해당하는 부적률을 보였으며, 부적항목이 튀김유의 산패와 관련된 산가와 과산화물가이어서 유처리 제품의 철저한 위생관리가 이루어져야 할 것이다. 빵류의 영양성분 표시사항은 표시제품 20건 중 18건이 부적절한 것으로 나타나 심각한 수준인 것으로 측정되었다. 빵류에는 영양성분을 반드시 표시하게 되어있으나 표시되지 않은 제품들이 시중에 많이 유통되고 있어 이에 대한 규제가 강화되어야 할 것이다. 결과적으로 과자류 중에서 변질되기 쉬운 유처리 스낵의 철저한 품질관리와 지속적인 주의가 절실히 필요하며, 영양성분 표시에 대한 집중적인 점검과 관리가 요구된다.

Keywords

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