Bacterial Reverse Mutation Test of Clean Natural using Salmonella typhimurium

천연소독제 Clean Natural의 Salmonella typhimurium에 대한 복귀돌연변이시험

  • Chun Myung-Sun (Institute of Animal Medicine, College of Veterinary Medicine) ;
  • Han Sang-Wook (Pharmaceutical Engineering, Konyang University) ;
  • Cho Yoon-Hee (College Veterinary Medicine, Chonbuk Nationall University) ;
  • Lim Yeong-Yun (ASouthwest Marine Fish-Culture Co-op.) ;
  • Kim Eui-Gyung (Institute of Animal Medicine, College of Veterinary Medicine) ;
  • Lee Hu-Jang (Institute of Animal Medicine, College of Veterinary Medicine)
  • 천명선 (경상대학교 수의과대학 동물의학연구소) ;
  • 한상욱 (건양대학교 제약공학과) ;
  • 조윤희 (전북대학교 수의과대학) ;
  • 임영윤 (서남해수어류양식수산업협동조합) ;
  • 김의경 (경상대학교 수의과대학 동물의학연구소) ;
  • 이후장 (경상대학교 수의과대학 동물의학연구소)
  • Published : 2005.09.01

Abstract

Clean Natural is a new disinfectant of which main components are propolis and wood vinegar from Quercus mongolica. To evauate the bacterial reverse mutation of Clean Watural, the in vitro Ames test using Salmonella typhimurium TA98, TA100, TA102, TA1535 and TA1537 were performed with clean natural at the concentrations 0, 5, 2.5, and 1.25 mg/ml/plate. Clean Natural was negative in Ames test with Salmonella typhymuyium with and without rat liver microsomal enzyme (S-9 fraction). These results indicate that Clean Watural does not cause bacterial reverse mutation.

Clean Watural은 주성분이 참나무로부터 추출정제한 목초액과 프로폴리스로 구성된 새로운 천연 살균소독제이다. Salmonella typhimurium TA98, TA100, TA102, TA1535 및 TA1537 등의 5종의 균주를 이용한 복귀돌연변이성 시험을 수행한 결과, 모든 균주에서 대조군과 비교하여 시험용량군 사이에 돌연변이 유발성이 관찰되지 않았다. 그러나, 앙성대조물질에서는 대조군과 비교하여 통계학적으로 유의한 균주의 증가가 관찰되었다. 따라서, 시험물질인 천연 살균소독제, Clean Natulat은 돌연변이 유발 가능성이 없는 것으로 평가되었다.

Keywords

References

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