구강에서 분리된 세균에 대한 오미자(Schizandra chinensis Baill) 추출물의 영향

Effect of the Extract of Schizandra chinensis Baill on Bacteria Isolated from Oral Cavity

  • 정현자 (대구보건대학 치위생과) ;
  • 이영애 (대구보건대학 치위생과) ;
  • 지원대 (영남대학교 식품가공학과)
  • Jeong, Hyun-Ja (Dept. of Dental Hygiene, Daegu Health College) ;
  • Lee, Yeong-Ae (Dept. of Dental Hygiene, Daegu Health College) ;
  • Ji, Won-Dae (Dept. of Food Science and Technology, Yeungnam University)
  • 투고 : 2002.11.04
  • 심사 : 2002.12.09
  • 발행 : 2002.12.30

초록

구강에서 분리한 세균에 대한 오미자 추출물의 증식저해를 조사하였다. 물을 추출용매로 사용할 때의 추출수율은 53.8%로 메탄올보다 높았고, 추출온도가 높은 것이 보다 유리하였다. 구강에서 분리된 세균의 생육에 대한 오미자 물추출물의 영향을 조사한 결과, 오미자 물추출물은 강한 항균력을 보였다. 구강에서 분리된 세균에 대한 오미자 물추출물의 최소저해 농도는 ${125{\sim}1000{\mu}g/ml}$의 범위인 것으로 나타났다.

Growth inhibition of the extract of Schizandra chinensis Baill on bacteria isolated from oral cavity of dental patient was investigated. The extract yield of water was 53.8%, and the yield was higher than these of methanol. High temperature was profitable to extract yield. As a result of investigation about antibacterial effect of water extract of S. chinensis, tested strains were mostly inhibited by water extract of S. chinensis. As a result of investigation about minimal inhibitory concentration(MIC) of water extract of S. chinensis on the oral bacteria, MIC of water extract of S. chinensis was between 125 and ${1000{\mu}g/ml}$.

키워드