Effect of Phosphorous Acid on Control of Phytophthora Blight of Red Pepper

고추 역병에 대한 아인산 (phosphorous acid)의 방제 효과

  • 이용세 (대구대학교 생명자원학부) ;
  • 류연주 (대구대학교 생명자원학부) ;
  • 조정상 ((주)대유 식물영양연구소) ;
  • 임태헌 ((주)대유 식물영양연구소) ;
  • 장태현 ((주)대유 식물영양연구소)
  • Published : 2001.09.30

Abstract

Control effects of phosphorous acid were investigated on Phytophthora blight of red pepper plants in greenhouse and field. In vitro test, the mycelial growth of Phytophthora capsici was inhibited by the phosphorous acid more than 97% at 1,000 ${\mu}g$ and 10,000 ${\mu}g$ a.i./mL in the liquid and solid culture, respectively. At concentration of 10 ${\mu}g$ a.i./mL of phosphorous acid, in the liquid culture the mycelial growth of P. capsici was inhibited 46.2%, however inhibited only 4.9% on the soild culture. Zoosporangial formation was also inhibited 89.1% by phosphorous acid at 100 ${\mu}g$ a.i./mL. Phosphorous acid affected more zoosporangial formation of P. capsici than its mycelial growth. At the concentrations of 10,000, 1,000 and 100 ${\mu}g$ a.i./mL of phosphorous acid, germination of zoosporangia was inhibited 100, 84.3 and 44.2%, respectively. Mycelial growth and zoosporangial formation of P. capsici were little affected at the concentration of 10 ${\mu}g$ a.i./mL of phosphorous acid. Cermination of zoosporangia was also little affected at this concentration, however growth of the germ tubes was inhibited and the abnormal mycelial growth was observed. Phosphorous acid suppressed the incidence of Phytophthora blight of red pepper plants up to $77.0{\sim}62.0%$, in greenhouse. Phosphorous acid suppressed the incidence of Phytophthora blight of red pepper plants up to 54.0% at the conventional culture in field. Treatments of phosphorous acid increased up to 113% in height, 135% in number of fruit, and 129% in weight of fruit.

아인산 (phosphorous acid, $H_3PO_3$) 고추역병균 (Phytophthora capsici)에 대한 생물활성을 in vitro와 in vivo에서 검정하였다. 아인산이 1,000 및 10,000 ${\mu}g$ a.i./mL 농도로 첨가되었을 경우 액체배지와 고체배지에서 무처리구에 비하여 97%이상 균사 생장이 억제되었으나, 10 ${\mu}g$ a.i./mL 농도의 경우 액체배지에서는 무처리구에 비하여 46.2%, 고체배지에서는 4.9% 생장이 억제되었다. 액체배지에서 균사생장에 대한 $EC_{50}$은 12.0 ${\mu}g$ a.i./mL 였다. 아인산의 100 ${\mu}g$ a.i./mL 농도에서 유주자낭의 형성은 무처리구에 비하여 89.1% 억제되었다. 아인산이 10,000 및 1,000 ${\mu}g$ a.i./mL 농도로 첨가되었을 경우에 고추역병균의 유주자낭 발아율은 각각 0% 및 15.3% 발아하여 97.3% 발아한 무처리구에 비하여 100%와 84.3% 발아가 억제되었으며, 100 ${\mu}g$ a.i./mL 농도에서는 54.3%가 발아하여 44.2% 발아가 억제되었다. 10 ${\mu}g$ a.i./mL 농도에서는 90.9% 발아하여 6.6% 발아가 억제되었으나, 유주자낭은 발아하여도 정상적인 발아관의 신장에 이은 균사생장이 이루어지지 않고 균사신장이 극히 저조하거나, 비정상적인 형태를 나타내었다. 온실에서 아인산제제의 고추역병발생억제 효과를 검정한 결과 아인산제제는 $77.0{\sim}62.0%$의 방제가를 보였다. 고추를 포장에서 관행 재배하면서 아인산제제의 효과를 검정한 결과 무처리구와 비교하였을때 54% 역병발생이 억제되어 아인산의 병발생억제효과가 있는 것으로 나타났다. 아인산이 고추 생육에 미치는 영향을 조사한 결과 무처리구에 비해 초장은 108.5%, 한 주당 고추 열매 수는 123.8% 무게는 119.7% 생육이 증진되었다.

Keywords