Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 32 Issue 2
- /
- Pages.258-264
- /
- 2000
- /
- 0367-6293(pISSN)
Physicochemical Properties of Starch Granules from Endosperm Mutants in Rice
배유돌연변이체 쌀전분의 이화학적 특성 비교
- Kang, Mi-Young (Department of Home Economics, Kyungpook National University) ;
- Han, Ji-Yeun (Department of Home Economics, Kyungpook National University) ;
- Nam, Seok-Hyun (Division of Natural Science, Ajou University)
- Published : 2000.04.30
Abstract
Starches from the eight varieties of rice were analyzed using scanning electron microscope(SEM), differential scanning calorimetry(DSC) and X-ray diffractometry, and tested on the starch-granule susceptibility to 15%
8품종 변이체 쌀로부터 전분을 분리하여 몇몇 이화학적 특성을 비교하였다. 일반품종 및 저아밀로오스 변이체 쌀 전분입자의 형태는 다변형인데 비해서 shr 및 분질미 전분입자의 형태는 구형을 나타내고 있었다. 남풍 CB243의 호화개시온도 및 호화종료온도가 특히 높았으며, 분질미 및 남풍 EM90의 호화엔탈피가 다른 품종들에 비해서 높았다. 15%