Physiological and Ecological Characteristics of Hemolytic Vibrios and Development of Sanitary Countermeasure of Raw Fisheries Foods 3. Growth Factor and Antibiotic Susceptibility of Vibrio cholerae non-O1 FM-3 Isolated from Sea Water

용혈독소를 생산하는 기수성 비브리오균의 생리${\cdot}$생태적 특성과 수산식품의 위생대책 3. 해수에서 분리된 Vibrio cholerae non-O1 FM-3의 생육인자와 항생제 감수성

  • KIM Shin-Hee (Department of Food Science and Technology, Pukyong National University) ;
  • PARK Mi-Yeon (Department of Food Science and Technology, Pukyong National University) ;
  • PARK Uk-Yeon (Department of Food Science and Technology, Pukyong National University) ;
  • KIM Young-Man (Department of Food Science and Nutrition, Dongeui University) ;
  • CHANG Dong-Suck (Department of Food Science and Technology, Pukyong National University)
  • Published : 1997.07.01

Abstract

Vibrio cholerae non-O1 (V. cholerae non-O1) was previously called nonagglutinable or noncholera vibrios, since it fails to react with polyvalent O1 antisera. This organism is biochemically and genetically indistinguishable from V. cholerae O1 except serological difference. V. cholerae non-O1 strains are often detected in the environment including bays, estuaries, and fresh water, and also found in food. Therefore it is designated food borne bacterium in Japan. However, research papers on V. cholerae non-O1 are very rare in Korea. In order to investigate bacteriological characteristics of V. cholerae non-O1, we isolated V. cholerae non-O1 from the environmental sea water. Among the isolated V. cholerae non-O1 strains, we selected the strain which had the most strong hemolytic activity, named as V. cholerae non-O1 FM-3. The optimum growth conditions of V. cholerae non-O1 FM-3 were $37^{\circ}C$ and pH 8.5 in BHI broth (containing $0.5\%$ sodium chloride), and it grew better than V. cholerae non-O1 ATCC 25872. But both were not able to grow in BHI broth added $5.0\%$ of sodium chloride or adjusted to pH 5.0. According to the experimental results on the susceptibility test against various antibiotics, there were no significant differences between the isolated strain and reference strain (V. cholerae non-O1 ATCC 25872). Most of the antibiotics examined had bacteriostatic action against V. cholerae non-O1 FM-3 while vancomycin, oxacillin, colistin, polymyxin B, and sulfadiazine had no bacteriostatic activity.

수온 $25^{\circ}C$ 부근의 $7\~8$월에 걸쳐 해수로부터 V. cholerae non-O1을 분리하여 분리된 균주 중 용혈활성이 가장 확실한 균주를 선정하여 V. cholerae non-O1 FM-3으로 명명하고 이 균의 생육인자와 항생제에 대한 감수성을 조사하였다. 1. 분리균주 (V. cholerae non-O1 FM-3)는 Gram 음성간균으로 운동성이 있으며, Voges-Proskauer test 양성으로 galactose와 sucrose를 분해하고 arabinose, lactose, salicin을 분해하지 못하며, CAMP test 양성으로서 표준균주와 동일한 생화학적 특성을 나타내었다. 2. $4\~50^{\circ}C$의 범위에서 생육에 대한 영향을 조사한 결과, 표준균주와 분리균주 모두 $4^{\circ}C$$50^{\circ}C$에서는 생육이 불가능하였으나 $15\~45^{\circ}C$의 온도범위에서는 생육하였으며 두 균주의 증식 최적조건은 $37^{\circ}C$로 나타났다. 특히 생육온도 범위내에서 분리균주는 표준균주보다 높은 증식율을 나타내었다. 3. $0\~5.0\%$의 식염농도에서 생육에 대한 영향을 조사한 결과, 표준균주와 분리균주 모두 $0\~1.0\%$식염농도에서 증식율이 가장 높게 나타났으며, 표준균주보다 분리균주의 증식속도가 약간 빠른 경향을 나타내었다. $3\%$식염농도에서도 표준균주에 비해 분리균주가 증식율이 높았다. 한편, $5\%$의 식염농도에서 표준균주는 생육이 불가능하였으나 분리균주는 미약하나마 증식하는 것으로 나타났다. 4. $pH\;5.0\~10.0$의 범위에서 생육에 대한 영향을 조사한 결과, $pH7\~9$의 범위에서 표준균주와 분리균주는 모두 잘 증식하였으며, 특히 pH8.5에서 가장 높은 증식율을 나타내었다. 한편 pH6.0과 pH10.0에서는 증식율이 감소하였고, pH5.0에서는 전혀 증식하지 않았다. 5. 표준균주와 분리균주는 모두 vancomycin, oxacillin, colistin, polymyxin B, sulfadiazine 등의 항생제에 대해서는 내성을 나타내었고, 그 외 다른 항생제에 대해서는 민감한 것으로 나타났다.

Keywords