Study on the Application of Microwave-heating System to Manufacturing Bent-wood Furniture(III) - Effect of wood moisture content on bending processing by microwave-heating -

국산재(國産材) 묘목가구(苗木家具) 제조(製造)를 위한 Microwave-heating system 활용(活用)에 관한 연구(硏究)(III) - 목재(木材) 함수율(含水率)이 microwave휨가공성에 미치는 영향(影響) -

  • So, Won-Tek (College of Agriculture, Chonnam National University)
  • Received : 1997.09.18
  • Published : 1997.12.31

Abstract

Black locust(Robina pseudo-acacia L.) and hornbeam trees(Carpinus laxiflora BL.) are widely growing in Korea and have relatively good wood qualities. However, they have seldom been used as industrial materials. This study was carried out to investigate the effect of wood moisture content on microwave-bending processing. The bending processing of the both species are improved as the increase of wood moisture from 30% to green, and the maximum limit of wood moiture content is 50%. The minimum solid-bending radii of black locust and hornbeam green wood were 60mm and 40mm for micro-wave bending, respectively. In conclusion, the microwave-heated green wood showed very good bending processing properties for bent-wood furniture.

본 연구에서는 수입외재의 국산재대체를 위해 전 국토에 널리 분포하고있는 아까시나무(Robinia pseudo-acacia L.)와 서어나무(Carpinus laxiflora Bl.)를 대상으로, 곡목가구재(曲木家具材)로서의 용도개발가능성을 검토하기 위하여 목재의 함수율 증가에 따른 휨가공특성의 변화를 구명함으로써 microwave곡목의 적용가능성을 타진하는 데 그 목적을 두었으며 얻어진 결과를 요약하면 다음과 같다. microwave곡목제조시 목재함수율이 증가할수록 아까시나무와 서어나무 모두 최소곡율반경(最小曲率半經)이 감소하므로서 휨가공성이 개선되었으며, 아까시나무와 서어나무의 휨가공성에 영향하는 목재의 임계함수율은 50%로 측정되었다. 또한 microwave곡목법에 의한 아까시나무와 서어나무의 휨가공성능은 생재휨가공시 최소곡률반경이 각각 60mm와 40mm로서 매우 우수하였다.

Keywords