Quantitative Analysis of Lysophosphatidyl Choline (LPC) in Wheat Starch Lipids by High Performance Liquid Chromatography

고속액체크로마토그래피에 의한 밀전분 지방질에 함유된 리소레시친의 정량

  • Shin, Myung Gon (Rice Utilization Research Center, Korea Food Research Institute) ;
  • Min, Bong Kee (Rice Utilization Research Center, Korea Food Research Institute) ;
  • Chang, Pahn Shick (Department of Food Sci. & Tech., Seoul Nat'L Polytechnic Univ.)
  • 신명곤 (한국식품개발연구원 쌀이용연구센터) ;
  • 민봉기 (한국식품개발연구원 쌀이용연구센터) ;
  • 장판식 (서울산업대 식품공학과)
  • Received : 1992.10.19
  • Published : 1992.09.25

Abstract

The content of lysophosphatidyl choline (LPC) in wheat starch lipids from six cultivar representing three classes of wheat was determined by a high performance liquid chromatography using UV-detection (HPLC-UV). The HPLC-UV assay had a sensitivity of LPC concentrations above $5{\mu}g/50{\mu}l$ and required 80 minutes per chromatogram.

HPLC-UV방법을 이용하여 밀전분 지방질의 주성분인 LPC를 정량하기 위해 HRW 밀전분 지방질로부터 순수한 LPC를 분리하여 LPC의 표준곡선을 작성하였다. 밀 품종별 LPC에서 대한 HPLC peak responses는 시료간 큰 차이를 보여주지 않아 HRW 밀전분 지방질로부터 만든 LPC의 HPLC-UV 표준곡선은 밀전분 지방질에 함유되어 있는 LPC의 함량을 신속하고 정확하게 정량하는 데 이용할 수 있음을 보여 주었다.

Keywords