Detection of Adulteration of Sesame Oil(I) Chromatographic Determination for Soybean Oil, Linseed Oil and Perilla Oil in Sesame Oil

참기름의 진위 판정에 관하여 - (I) 참기름중의 대두유, 아마인유 및 들깨기름의 검출

  • 천석조 (한국식품공업협쇠 식품연구소) ;
  • 임영희 (한국식품공업협쇠 식품연구소) ;
  • 송인상 (한국식품공업협쇠 식품연구소) ;
  • 노정배 (한국식품공업협쇠 식품연구소)
  • Published : 1988.06.01

Abstract

A technique of high-performance liquid chromatography (HPLC) was applied to tbe detection and estimation for composition of linseed oil, perilla oil and soybean oil in edible sesame oil. Tbe triglycerides were separated into five peaks in sesame 011, seven peaks in linseed oil, perilla oil and soybean oil by HPLC. From the resulls separated by HPLC on the basis of PN (partition number), tbese observations indicate tbat adullerants linseed oil, perilla oil and soybean oil in sesame oil for the ratio of minimum 4%, respectively can be detected. As a resull, it was suggested that tbe use of HPLC can provide more detailed Information concerning adulteration of sesame all.

순수 참기름을 판정하기 위한 기초자료를 얻고자 산지별에 따른 5종류의 참기름과 아마인유, 들깨기름 및 대두유를 시료로 하여 TLC에 의하여 triglyceride를 분획하고 HOLC에 의하여 PN별로 분획하였다. 이상의 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 산지별에 따른 5종류의 참기름의 PN별 획분은 42, 44, ,46, 48 및 50으로 그 조성이 동일하여 진위 판정의 자료로 이용가능하였다. 2. 아마인유 및 들깨기름은 PN 36, 38, 40, 42, 44, 46 및 48로서 PN 36, 38 및 40획분이 주요 획분으로 특징적이었다. 3. 대두유의 Pn별 획분은 PN36~50으로 8획분이었으며 참기름의 PN별 조성과 비교하여 PN38 및 40 획분이 특징적인 peak로 감지되었다. 4. 참기름과 4% 혼합한 경우 PN별 조성으로부터 순수 참기름의 판정이 가능하였다.

Keywords