Study on development of tea by utilizing Lycium chinense and Cornus officinalis

산수유와 구기자를 이용한 국산 전통차 개발에 관한 연구

  • Joo, Hyun-Kyu (Department of Agriculture Chemistry, Kon Kuk University)
  • 주현규 (건국대학교 농과대학 농화학과)
  • Published : 1988.12.30

Abstract

This studies have been carried out to develop Korean traditional tea from the effects of Cornus officinalis and Lycium chinense and to study the developed tea on microbiological (Saccharomyces cerevisiae) and metaboilsm of experimental animals (Spraque-Duwely male rats 200g). On the microbiological study the yeast growth is increased with the increase of added Cornus officinalis or Lycium chinense and Lycium chinense increased the yeast growth more than Cornus officinalis, especially the synergistic effects are recognized on mixed extract of Lycium chinense and Cornus officinalis. The effects of Cornus officinalis, Lycium chinense or the mixed extract of both extract on liver damage caused by carbon tetrachloride were investigated in the case of animal test. The activities of GOT and GPT in serum are increased on control group compared to normal group but Lycium chinense group and group (which is administrated with the mixed extract of both ectract) decreased apparently the activities of GOT and GPT. The contents of Creatinine, BUN and Glucose in serum has no difference between normal and control group when the Cornus officinalis, Lycium chinense or mixed extract of both extracts were injected. Among them Lycium chinense group showed more normal value compared to Cornus officinalis and the mixture of both extract. The protective effect on rat liver damage caused by carbon tetrachloride is in order of Lycium chinense. The synergistic effects of the mixed extract on liver damage are proved to be better than Lycium chinense or Cornus officinalis singly.

본 연구는 국산 전통차 개발에 관한 실험으로써 산수유, 구기자 및 그 혼합물이 생체에 미치는 효능을 구명하고자 이들의 추출물을 미생물(Saccharomyces cerevisiae)과 실험동물(spraque-dawely(male)200g)에 투여하여 생리조사를 실시하였다. 미생물에 있어서는 산수유와 구기자의 첨가량이 증가할수록 균체생육이 증가했으나, 그중 산수유보다 구기자가 더 현저한 증가를 보였고, 특히 그 혼합구에서는 상승효과가 인정되었다. 흰쥐의 경우에는 산수유, 구기자 및 그 추출물이 $CCl_4$로 야기된 간 손상에 미치는 영향을 관찰했다. GOT, GPT 활성도는 $CCl_4$ 중독에 의해서 대조군($S_1$)이 정상군($S_0$)에 비해 현저히 증가했으나 구기자군($S_3$)과 혼합군($S_4$)은 현저한 감소를 보였다(p<0.01). 그 혈액중의 creatinine, BUN, glucose 함량은 시험구 모두 정상치에 접근했으나, 그중 구기자군($S_3$)이 좀 더 안정된 수치를 보였다. 따라서 $CCl_4$의 저해에 대한 흰쥐의 간장보호 효과는 구기자, 그 혼합물, 산수유 순이고 이들 혼합물은 단일사용보다 상승효과가 인정되었다.

Keywords