Abstract
COVID-19 is also influencing the coffee industry. This will increase untact consumption, a new consumption trend. Consumption utilizing online channels and delivery service applications that represent untact consumption is becoming commonplace. The coffee industry is also increasingly using coffee shops with drive-through and smart ordering systems that can be ordered with minimal contact. While most of the untact services are preempted at franchise stores, many independent coffee shops still offer differentiated services by communicating directly with customers. However, along with the prolonged COVID-19 infection, coffee shops in the present era, which cannot be free from infectious diseases, have no choice but to worry about delivery services. Therefore, this study analyzed the factors that influence coffee delivery services. Research results due to the influence of COVID-19, regular delivery services have increased along with coffee delivery services. Regular delivery services will play a central role in coffee delivery services due to increased use of home cafes by consumers who want to enjoy coffee in various ways.
COVID-19는 커피산업에도 영향을 주고 있다. 이에 새로운 소비 트렌드인 언택트 소비가 증가하고 있으며 언택트 소비를 대표하는 온라인 채널과 배달 어플리케이션을 활용한 소비가 일상화되고 있다. 커피산업에서도 최소한의 접촉만으로 주문이 가능한 드라이브스루, 스마트오더 시스템을 갖춘 커피전문점의 이용이 증가하고 있다. 그러나 언택트 서비스의 대부분이 프랜차이즈에서 선점하고 있는 반면, 개인 커피전문점에서는 차별화된 서비스로 고객과 소통하며 직접서비스를 제공하는 매장들이 많다. COVID-19 감염의 장기화와 함께 전염병으로부터 자유로울 수 없는 현시대의 커피전문점에서는 배달서비스에 대한 고민을 하지 않을 수 없다. 이에 본 연구는 커피배달 서비스에 영향을 미치는 요소들을 분석하였다. 연구결과 COVID-19의 영향으로 커피배달 서비스와 함께 정기배달 서비스 또한 증가하였다. 커피를 다양한 방법으로 즐기고자 하는 소비자들의 홈 카페 이용 증가로 정기배달 서비스가 커피배달 서비스에 중심적인 역할을 하게 될 것이다.