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Study on the Optimum Condition of Mechanical Sowing of a Garlic

마늘 기계 파종을 위한 최적조건 구명

  • 강태경 (국립농업과학원 밭농업기계화연구팀) ;
  • 이상희 (국립농업과학원 밭농업기계화연구팀) ;
  • 최용 (국립농업과학원 밭농업기계화연구팀) ;
  • 권영석 (국립원예특작과학원 채소과) ;
  • 김태형 (국립농업과학원 밭농업기계화연구팀)
  • Received : 2020.12.22
  • Accepted : 2021.04.02
  • Published : 2021.04.30

Abstract

Garlic is an important crop, accounting for 1.1 trillion won out of 3.7 trillion won for the total production of seasoned vegetables in Korea. On the other hand, the cultivation area and production volume are decreasing continuously due to the shortage of an agricultural labor force, aging, and insufficient mechanization. In particular, the mechanization of garlic sowing is barely performed, resulting in large amounts of labor. Therefore, it is necessary to study the mechanization of planting garlic. Therefore, in this study, to determine the optimal working conditions for mechanical sowing of garlic, an experiment was conducted to compare the yield according to the sowing angle and depth of garlic during sowing. After sowing using a seeding machine set under optimal conditions, the conventional work and yield were compared. The results showed that it is most appropriate to sow garlic with a sowing angle of 45° or 90° and a depth of 2 cm to 4 cm, and there is no difference in the yield between sowing with a sowing machine and conventional work.

마늘은 국내 조미 채소의 생산액 3.7조 원 중 30 %, 약 1.1조 원을 차지하고 있는 중요한 작물이다. 하지만 농업 노동력의 부족 및 고령화와 미흡한 기계화로 인해 재배면적과 생산량이 지속적으로 감소하고 있는 추세이다. 특히 마늘 파종의 기계화는 경운, 정지 및 방제 등의 타 작업에 비하여 거의 이루어지지 않아 많은 노동 투하량이 발생하고 있다. 따라서 마늘 파종의 기계화에 관한 연구가 필요하다. 따라서 본 연구에서는 마늘의 기계 파종을 위한 최적의 작업조건을 구명하기 위해 파종 시 마늘의 파종 각도 및 깊이에 따른 수확량 비교 실험을 진행하였다. 또한 최적 조건으로 설정된 파종기를 사용하여 파종 후, 관행 작업과 기계 파종의 수확량을 비교 하였으며, 마늘 파종기에 대한 경제성 분석을 실시하여 관행 작업과 비교분석 하였다. 실험 결과 마늘의 파종 각도는 45° 혹은 90°, 깊이는 2~4 cm로 파종 하는 것이 가장 적절한 것으로 나타났으며, 파종기로 파종했을 때와 관행작업의 수확량에는 유의차가 없는 것으로 나타났다. 마늘 파종기의 손익분기 년 수로는 트랙터 보유농가 1년, 미 보유 농가 5.4년으로 보급에 긍정적인 것으로 판단된다.

Keywords

References

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