Implementation of a Chatbot Application for Restaurant recommendation using Statistical Word Comparison Method

통계적 단어 대조를 이용한 음식점 추천 챗봇 애플리케이션 구현

  • Min, Dong-Hee (Department of Information and Communication Engineering, Sangji University) ;
  • Lee, Woo-Beom (Department of Information and Communication Engineering, Sangji University)
  • 민동희 (상지대학교 정보통신공학과) ;
  • 이우범 (상지대학교 정보통신공학과)
  • Received : 2019.03.01
  • Accepted : 2019.03.30
  • Published : 2019.03.31

Abstract

A chatbot is an important area of mobile service, which understands informal data of a user as a conversational form and provides a customized service information for user. However, there is still a lack of a service way to fully understand the user's natural language typed query dialogue. Therefore, in this paper, we extract meaningful words, such a region, a food category, and a restaurant name from user's dialogue sentences for recommending a restaurant. and by comparing the extracted words against the contents of the knowledge database that is built from the hashtag for recommending a restaurant in SNS, and provides user target information having statistically much the word-similarity. In order to evaluate the performance of the restaurant recommendation chatbot system implemented in this paper, we measured the accessibility of various user query information by constructing a web-based mobile environment. As a results by comparing a previous similar system, our chabot is reduced by 37.2% and 73.3% with respect to the touch-count and the cutaway-count respectively.

사용자로부터 입력되는 비정형 데이터를 대화 형태로 이해하여 사용자가 원하는 정보에 대한 맞춤 서비스를 제공하는 챗봇은 모바일 서비스의 중요한 분야로서 주목받고 있다. 그러나 사용자의 자연 언어 형태의 질의 대화를 완전하게 이해하여 서비스할 수 있는 방법은 아직 미흡한 실정이다. 따라서 본 논문에서는 사용자가 음식점 추천을 위하여 입력하는 대화 문장으로부터 지역, 음식분류, 음식점명 등의 의미 단어를 추출하고, 추출된 단어를 SNS의 음식점 추천 관련 해시태그를 기반으로 구축된 지식 데이터베이스의 내용과 대조하여 통계적으로 단어 유사성이 가장 큰 사용자 목적 정보를 제공한다. 본 논문에서 구현한 음식점 추천 챗봇 시스템의 성능 평가를 위해서 웹 기반의 모바일 환경을 구축하여 다양한 사용자 질의 정보에 대한 접근 편의성을 측정한 결과, 기존 유사 서비스와 비교하여 터치 횟수와 화면 전환 횟수에서 각각 37.2%와 73.3%의 감소함을 보였다.

Keywords

References

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