Abstract
Background: The purpose of this study was to investigate the effect of self-perception of halitosis on oral health behaviors of college students according to whether they worked in a non-service or service-related job. Methods: A self-reporting questionnaire of 150 university students working in service jobs and 150 university students working in non-service jobs in the metropolitan area was conducted from 26th April to 5th May 2018. The survey tool consisted of 3 general topic areas. There were 5 questions on oral health awareness behavior, 3 questions related to their self-perception of halitosis, and 8 questions on their oral health care practice. All were measured on the Likert 5-point scale. The frequency of their oral health behaviors and their self-perception of halitosis were analyzed according to the subjects' occupation. Pearson's correlation analysis and a linear regression analysis were conducted to confirm the influence of the two. The significance level for the statistical significance test was set to α = 0.05 (two-tailed). Results: In both the service and non-service groups, a coated tongue and food debris were found to influence halitosis(x2=10.95, p=0.027). According to the t-test, taking into account the self-perception of halitosis and oral health behaviors, both were higher in those that had a service job. Self-perception of halitosis and oral health behaviors were found to have a negative correlation(γ=-0.11, p<0.05). As the self-perception of halitosis increased, oral health care practices also increased(Beta=-0.185, p=0.020). Conclusions: Systematic interventions such as oral health programs and health promotion are needed to improve the oral health of service workers.
본 연구는 수도권에 거주하는 서비스직 아르바이트 중인 대학생 150명, 비서비스직인 대학생 150명을 대상으로 2018년 4월 26일부터 5월 5일까지 자가구취인식도가 구강보건관리실천도에 미치는 영향력 알아보고자 설문조사를 실시한 연구결과는 다음과 같다. 1. 서비스직군에서 칫솔질을 하는 목적은 '충치와 잇몸병 예방'과 '구취' 항목이 주를 이룬 반면, 비서비스직군에서는 '충치와 잇몸병 예방'과 '상쾌한 기분' 항목에 가장 많은 응답을 한 것으로 나타났다(x2=18.21, p<0.001). 2. 서비스직군과 비서비스직군 모두에서 구취의 원인은 백태와 음식물이 영향을 미치는 요인으로 나타났다(x2=10.95, p=0.027). 3. 서비스직 유무에 따른 자가구취인식도와 구강보건관리실천도의 평균분석에 따르면, 서비스직군에서 모든값이 높은 것으로 나타났다(p<0.001). 4. 자가구취인식과 구강보건관리실천도는 음의 상관관계가 있는 것으로 확인되었다(γ=-0.11, p<0.05). 5. 성별과 학년을 보정한 회귀분석모델에서, 자가구취인식도가 한 단위 증가하면 구강보건관리실천도는 증가하는 것으로 나타났다(Beta=-0.185, p=0.02). 이상과 같이 서비스직 유무에 따른 아르바이트 종사자 대학생을 대상으로 자가구취인식도가 구강보건관리 실천도에 미치는 영향을 확인해 본 결과, 서비스직 아르바이트에 종사하는 대학생의 자가구취인식도가 높을수록 구강보건관리실천도에 미치는 영향이 증가하는 것을 근거로 서비스직 종사자의 구강건강향상 및 증진을 위한 구강건강 프로그램 및 홍보등의 체계적인 개입이 필요할 것으로 사료된다.