An Empirical Study on the Influence of Weather and Daytime on Restaurant Menu search System

날씨 및 요일 특성이 음식점 메뉴 검색시스템 이용에 미치는 영향에 관한 실증 연구

  • 조찬열 (식신(주) 시스템개발본부) ;
  • 정구임 (식신(주) 서비스사업본부) ;
  • 서양민 (식신(주) 서비스사업본부 사업팀) ;
  • 최혜림 (식신(주) 서비스사업본부 기획팀)
  • Received : 2017.04.18
  • Accepted : 2017.06.28
  • Published : 2017.06.30

Abstract

Due to new social environment, expenditure on eating out has increased over the last few year, thereafter the food-tech industries have steadily grown as well. We have studied what variable would affect customer's choices when they plan to eat out or order in. There are two variables are taken into account to prove it. Firstly, it is climate changes, such as an amount of rainfall, snowfall and clouds. Secondly, it is days, such as seasons and holidays. Based on this, we looked up the SikSin user's behaviors patterns, then did analysis of the daily data provided by the Meteorological office. By the end of the study, it turned out that two variables, climate changes and days, both have a strong influence on customer's choices. It is considered that this research outcome will make contributions to small businesses founders who want to take the initiative, marketing managers and people who are engaged in the food-tech industry.

지속적인 경제 성장에 따라 소비자들의 외식 횟수는 해를 거듭할수록 점점 늘어나고 있으며 그 만큼 외식 산업 역시 양적인 성장을 기록하고 있다. 소비자가 외식을 결정하고 메뉴를 선정할 때 다양한 변수가 존재하지만, 본 연구에서는 강수, 적설, 운량에 따른 날씨 변수와, 계절과 휴일에 따른 요일 변수가 소비자들의 메뉴 선택에 얼마나 기여하는 지를 중점적으로 규명하고자 하였다. 분석은 '식신'의 사용자가 메뉴 검색을 하고 매장을 선택하고 조회하는 데이터를 연구 자료로 활용하였다. 여기에 기상청에서 제공하는 일별 날씨 데이터를 대입하여 분석을 수행하였다. 특히 강수, 적설, 운량에 따른 날씨 변수와 계절, 휴일에 따른 요일 변수로 나누어 연구 분석을 실시하였다. 이를 통해 날씨와 요일 변수가 사용자의 메뉴 검색에 유의미한 영향을 미친다는 결과를 확인할 수 있었으며, 본 연구 결과를 활용하면 외식산업 시장에서의 우위를 다질 수 있는 소상공인, 마케팅 종사자, 기타 관련자에게 많은 도움이 될 것으로 사료된다.

Keywords

References

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