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Study on the Improvement Effect of the Seeds Release of Sea Cucumber, Stichopus Japonicus

돌기해삼(Stichopus japonicus)의 방류효과 향상 연구

  • Kim, C.W. (Korea National College of Agriculture and Fisheries) ;
  • Jeong, D.S. (Korea National College of Agriculture and Fisheries)
  • 김철원 (한국농수산대학 수산양식학과) ;
  • 정달상 (한국농수산대학 수산양식학과)
  • Published : 2017.06.30

Abstract

Effects of artificial releases of sea cucumber around the marine ranching area in Jeollanam-do were showed very efficient by the released good seeds(total weight, 3.2g) in 'Wolhang', compared with those in 'Hwatae'. The survival rates were the higher in 'Wolhang' by 66.0% than in 'Hwatae' by 27.0%. The results indicates that the releasing effect of sea cucumber depended on the releas size. To analyze the productivity we investigated the growth and survival rates of sea cucumber according to the releasing area. Our result showed that the growth rate and survival rate was higher in 'Hwatae' than other areas. In 'Hwatae', the growth rate and survival rate were 6.2g and 32.1% respective. The results indicates that if the food supply is continued, although proceeding contamination the productivity of sea cucumber increased. Therefore, in order to enhancement and conservation of resource, bottom of fish cage should consider to the utilization.

전복 방류 효과를 조사한 결과 크기가 큰 종묘(전중, 3.2 g)를 방류한 월항어촌계가 크기가 작은 종묘를 방류한 화태어촌계에 비하여 방류효과가 좋은 것으로 나타났으며, 방류 후 10개월이 경과된 후 월항어촌계의 해삼 생존율은 66%로 매우 높게 나타났다. 이러한 결과는 방류효과가 종묘의 크기에 따라 큰 차이를 보이는 것으로 나타났다. 또한 방류해역에 따른 해삼의 생산효과를 분석한 결과 어류 가두리 양식장이 밀집한 화태어촌계에서 실험종료 시 성장(6.2 g)과 생존율(32.1%)이 가장 좋은 것으로 나타났는데 이것은 오염도는 높지만 지속적으로 동물성먹이가 공급되는 해역의 생산성이 높다는 것을 의미한다. 따라서 자원조성 및 종 보존을 위해서 어류 양식가두리 저면을 활용하는 것도 고려할 방법으로 판단된다.

Keywords

References

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