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오차드그라스 신품종 '럭키원'의 생육특성과 수량성

Growth Characteristics and Forage Productivity of New Orchardgrass (Dactylis glomerata L.) Variety, 'Lucky One'

  • 투고 : 2016.01.12
  • 심사 : 2016.03.14
  • 발행 : 2016.03.31

초록

전국에서 수집된 오차드그라스 재래종들 중 생육특성 및 내재해성이 우수한 계통을 선발하여 육성된 4계통을 집단 교배(polycross)하여 생산된 합성계통을 '합성35호'라 하고 이를 2008년 천안에서 생산력 검정시험을 수행하였다. 2012년부터 2014년까지 3년 동안 천안, 횡성, 진주 및 제주 등 4 지역에서 지역적응성 검정을 실시하여 생육특성 및 수량성을 조사하였다. 2014년 직무육성 신품종 선정심의회에서 생육특성과 수량성이 우수한 '합성 35호'를 신품종 '럭키원'으로 명명하였다. '럭키원'의 주요 특성을 요약하면 다음과 같다. '럭키원'의 생육형태는 중간형이며, 잎은 담녹색이고, 출수기에 지엽 길이는 표준품종인 암바 보다 짧으며, 상부 절간장은 길고 풍엽성이 양호하였다. '럭키원'은 암바에 비해 출수기는 5월 11일로 표준품종인 암바 보다 2일이 늦으며, 출수기의 초장은 87 cm로 3 cm 길었다. 내습성과 내병성은 '럭키원'이 암바에 비하여 비교적 강하였으며, 녹병은 럭키원이 암바 보다 약간 강한 편이었다. '럭키원'의 ha당 건물수량은 16,191 kg으로 암바 보다 38% 많았으며, 특히 횡성지역에서 증수하였다. '럭키원'의 건물 소화율은 암바에 비해 높았으며 조단백질 함량은 11.3%로 약간 높았다.

'Lucky one' is a new orchardgrass (Dactylis glomerata L.) variety developed by the National Institute of Animal Science (NIAS) in 2014. Four superior clones were selected and polycrossed for seed production to develope this new variety of orchardgrass. The agronomic growth characteristics and forage productivity of 'Lucky one' were examined at Cheonan from 2010 to 2011. Regional adaption trials were conducted in Cheonan, Hoengseong, Jinju, and Jeju from 2012 to 2014. 'Lucky one' showed growth habit of medium type in fall and spring. It has short flag leaf length with long upper internode. Plant height of 'Lucky one' was 3 cm more than that of control variety, 'Amba'. Its heading date was 2 days later than that of control variety 'Amba'. Characteristics such as waterlogging and disease resistance of 'Lucky one' were stronger or better than those of control variety, 'Amba', Especially, dry matter yield of 'Lucky one' (16,191 kg/ha) was increased 38% compared to that of control variety, 'Amba'(11,778 kg/ha). Nutritive feed values of 'Lucky one' appeared to be similar to those of control variety 'Amba' except in Vitro dry matter digestibility (IVDMD) and crude protein content.

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참고문헌

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