한국포장학회지 (KOREAN JOURNAL OF PACKAGING SCIENCE & TECHNOLOGY)
- 제21권1호
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- Pages.27-34
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- 2015
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- 1226-0207(pISSN)
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- 3058-2024(eISSN)
포장 소재에 따른 전자레인지 가열 조리 패턴 조사
Investigation on the Heating Patterns Depending on the Packaging Materials During Microwave Cooking
- 이화신 (독일 프라운호퍼 공정공학 및 포장연구소 한국지소) ;
- 조아름 ((주)CJ제일제당 패키징센터) ;
- 문상권 ((주)CJ제일제당 패키징센터) ;
- 윤찬석 (국가식품클러스터지원센터 연구개발팀) ;
- 이근택 (독일 프라운호퍼 공정공학 및 포장연구소 한국지소)
- Lee, Hwa Shin (Department of Food Processing and Distribution, Gangneung-Wonju National University) ;
- Cho, Ah Reum (Korea Branch Office, Fraunhofer Institute of Process Engineering and Packaging) ;
- Moon, Sang Kwon (Korea Branch Office, Fraunhofer Institute of Process Engineering and Packaging) ;
- Yoon, Chan Suk (R&D Team, Agency for Korea National Food Cluster) ;
- Lee, Keun Taik (Department of Food Processing and Distribution, Gangneung-Wonju National University)
- 발행 : 2015.04.30
초록
전자레인지 가열용 제품에서 마이크로파에 의한 불균일한 가열이 일어남에 따라 포장재의 특정 부위에 열 변형이 발생하여 전자레인지 포장 소재에 따른 가열조리 패턴을 조사하였다. 전자레인지 가열용 포장재의 내면으로 이용되는 CPP의 grade에 따른 인장강도, 내열성 및 신장률을 비교하였다. High retortable CPP는 일반 CPP 재질과 비교하여 강한 열 접착강도 및 내열 저항성을 가지고 있었다. 국외 및 국내 CPP 제품의 인장강도 및 신장율은 차이가 있지만 대부분
Heating patterns depending on the packaging materials were examined in order to investigate the causes of thermal deformation of packages used for ready-to-eat foods for microwave heating due to the non-uniformity of microwaves. Physical properties including tensile strength, heat-resistance and elongation of four different CPP grades were compared. High retortable CPP had higher sealing strength and heat resistance compared to the conventional CPPs. All CPP samples tested were proved to have melting temperatures around