유리병 경량화 지수를 이용한 유리병 포장용기 분석

Analysis of Glass Bottle using Glass Bottle Lightness Index

  • Kim, Sun-Jong (Department of Packaging, Yonsei University) ;
  • Jang, Si-Hoon (Department of Packaging, Yonsei University) ;
  • Kim, Ki-Tae (Korea Packaging Resources & Recirculation Technology Institution) ;
  • Lee, Yu-Suk (Korea Packaging Resources & Recirculation Technology Institution) ;
  • Park, Su-Il (Department of Packaging, Yonsei University)
  • 발행 : 2013.08.30

초록

국내 유리병 포장의 개선 방향을 제시하기 위하여 유리병 경량화 지수를 이용하여 유리병 재질 사용 원천 감량을 위한 적정 기준을 설정하였다. 제품의 구분은 사용목적과 사용시간에 따라 일회용병과 다회에 걸쳐 장기간 두고 쓰는 반복사용병(returnable bottle) 및 장기보관 사용 일회용 유리병으로 구분하여 설정하였다. 재사용병의 대부분은 권고기준을 충족하고 있는 것으로 나타났으나 해외 제품의 경우 같은 품목임에도 지수가 최적기준에 준하는 수치를 보여 현저하게 낮은 지수를 보였다. 일회용 유리병 중 소용량 드링크류 유리병은 권고기준을 충족하지 못하여 감량할 필요성이 있는 품목군으로 판단된다. 반면 일회용 유리병 중 180 ml 주스류에 해당되는 품목은 평균적으로 권고기준에 가까운 지수를 보였다. 분석 결과, 해외 제품에 비해 국내 제품의 유리병 경량화 지수가 커 상대적으로 무거운 유리병을 사용하고 있는 것으로 나타나 경량화를 위한 노력이 필요하다고 판단된다. 일본의 경우 일본 유리병 재활용 촉진 협의회를 중심으로 유리병 경량화 지수를 이용하여 유리병의 친환경성을 평가하고 있다. 국내에서 업계의 자발적인 감량화 노력을 유도하는 협의회 구성이 필요하며 경량병 사용시 불이익 발생하지 않는 기술력을 확보해야 한다.

Glass bottle lightness index has been used as a guideline for the lightness of glass bottle. In this study, we developed a glass bottle lightness index (L) by modifying Emhart's lightness index. Domestic and foreign glass bottle products were collected in Korean market and classified into two groups, returnable bottle and one way glass bottle. Emptied glass bottle weight and volume were measured and written product's content volume were recorded to calculate the L value. Based on L value, 'acceptable' and 'optimum' criteria for design guideline of glass bottle were established for both returnable and one way glass bottles. Many of one way glass bottles failed to meet acceptable criteria (L=1.0), while returnable glass bottles mostly satisfied acceptable range (L=1.4). Few of one way glass bottles were even heavier than returnable glass bottles. Generally lightness index (L) of small size drink glass bottles (100 ml) were above 1.0, while these of juice glass bottles (180 ml) were close to acceptable criteria. Most foreign sauce glass bottles met the acceptable level, however most domestic souse glass bottles failed to satisfy acceptable criteria. A few foreign beer glass bottles satisfied optimum criteria, while most domestic beer glass bottles were acceptable level. Our results reveal that domestic glass bottles are mostly heavier than foreign glass bottles. In this paper, we suggest the use glass bottle lightness index as a design guideline for material resource reduction of glass bottle for Korean food and beverage industries.

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