Functional Characteristics of Kefir as a Fermented Dairy Product: A Review

발효낙농유제품인 Kefir 다양한 기능 및 특성: 총설

  • Chon, Jung-Whan (KU Center for Food Safety and College of Veterinary Medicine, Konkuk University) ;
  • Kim, Hyun-Sook (Dept. of Veterinary Physiology, College of Veterinary Medicine, Konkuk University) ;
  • Song, Kwang-Young (KU Center for Food Safety and College of Veterinary Medicine, Konkuk University) ;
  • Kim, Dong-Hyeon (KU Center for Food Safety and College of Veterinary Medicine, Konkuk University) ;
  • Kim, Hong-Seok (KU Center for Food Safety and College of Veterinary Medicine, Konkuk University) ;
  • Yim, Jin-Hyeok (KU Center for Food Safety and College of Veterinary Medicine, Konkuk University) ;
  • Choi, Dasom (KU Center for Food Safety and College of Veterinary Medicine, Konkuk University) ;
  • Hwang, Dae-Geun (KU Center for Food Safety and College of Veterinary Medicine, Konkuk University) ;
  • Kim, Young-Ji (KU Center for Food Safety and College of Veterinary Medicine, Konkuk University) ;
  • Lee, Soo-Kyung (KU Center for Food Safety and College of Veterinary Medicine, Konkuk University) ;
  • Seo, Kun-Ho (KU Center for Food Safety and College of Veterinary Medicine, Konkuk University)
  • 천정환 (건국대학교 수의과대학 및 KU 식품안전센터) ;
  • 김현숙 (건국대학교 수의과대학 수의생리학전공) ;
  • 송광영 (건국대학교 수의과대학 및 KU 식품안전센터) ;
  • 김동현 (건국대학교 수의과대학 및 KU 식품안전센터) ;
  • 김홍석 (건국대학교 수의과대학 및 KU 식품안전센터) ;
  • 임진혁 (건국대학교 수의과대학 및 KU 식품안전센터) ;
  • 최다솜 (건국대학교 수의과대학 및 KU 식품안전센터) ;
  • 황대근 (건국대학교 수의과대학 및 KU 식품안전센터) ;
  • 김영지 (건국대학교 수의과대학 및 KU 식품안전센터) ;
  • 이수경 (건국대학교 수의과대학 및 KU 식품안전센터) ;
  • 서건호 (건국대학교 수의과대학 및 KU 식품안전센터)
  • Received : 2013.08.09
  • Accepted : 2013.09.15
  • Published : 2013.11.30

Abstract

Kefir is a unique fermented dairy product resulting from combined lactic acid and alcoholic fermentation of lactose in milk. Kefir is produced by the microbial activity of kefir grains. Kefir has numerous health benefits such as the reduction of cholesterol levels, stimulation of the immune system, antimutagenic and anticarcinogenic properties, and improvements of lactose intolerance. Furthermore, kefir is excellent as both a dietetic beverage and for protection against various diseases in small babies. Therefore, kefir has recently been regarded as an important functional dairy food. To date, the majority of research on kefir has focused on the applications of functional kefir using advanced biotechnology methods. The purpose of this review article is to facilitate the recognition of kefir as a novel functional food.

다양한 건강 증진 및 의료적인 능력을 가진 영양 식품이 많은 관심을 받아 오고 있다. 이러한 이유 때문에 kefir가 다른 발효유제품보다 소비가 증가되고 있는 실정이다. 왜냐하면 기능성 식품 및 치료적인 활력이 다른 발효유제품보다 매우 높은 kefir 및 kefir 관련 제품이기 때문이다. Kefir의 유익한 건강 특성은 단백질, 비타민, 산화 방지제, 미네랄, 특정 생물기원 물질에 기인한다. Kefir와 관련된 건강 관련 특성으로는 위장 촉진, 항균 능력, 항암 효과, hypocholesterolemic 효과, 항당뇨병 효과, 항돌연변이 활성, ${\beta}$-galactosidase 활력, scavenging 활력, 유산 함량, 지질 및 혈압 제어 효과, 세포 사멸에 대한 보호, 항알레르기 특성, 항염증 작용, 세균 정착능, 면역 시스템 활성 등이 알려져 있다. 따라서 kefir는 장내 미생물을 정상화 할 수 있으며, 유아부터 성인까지 매우 적합한 발효유제품이다. Kefir는 제품 제조 시 스타터 균주로서 사용되는 독특하고 다종의 자연적인 kefir grain 때문에 특유의 발효유제품이다. Kefir의 미생물학적 및 화학적 조성은 고유의 유산균과 효모에 의한 복합적인 probiotics 효과를 제공한다. 발효 중에 생성되는 대사 물질들은 약효 식품(neutraceutical) 활력이 입증되었다. 이러한 긍정적인 건강 속성은 kefir는 매우 가치 있는 식품에 근거해서 추가적인 실험과 임상 연구를 통해서만 가능할 것으로 사료된다.

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