DOI QR코드

DOI QR Code

Analysis of nutritional contents and physiological activities of Neolentinus lepideus

잣버섯의 영양 성분 및 생리 활성 분석

  • Jung, Hyesun (Department of Food Science & Biotechnology, Sungkyunkwan Univ.) ;
  • Park, Yena (Department of Food Science & Biotechnology, Sungkyunkwan Univ.) ;
  • Yoo, Young-Bok (National Institute of Horticultural & Herbal Science, Rural Development Administration) ;
  • Jeon, Dae-Hoon (Mushroom Research Station, Gyeonggi-Do Agricultural Research and Extension service) ;
  • Park, Ki-Moon (Department of Food Science & Biotechnology, Sungkyunkwan Univ.)
  • 정혜선 (성균관대학교 식품생명공학과) ;
  • 박예나 (성균관대학교 식품생명공학과) ;
  • 유영복 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
  • 전대훈 (경기도농업기술원 버섯연구소) ;
  • 박기문 (성균관대학교 식품생명공학과)
  • Received : 2013.12.05
  • Accepted : 2013.12.27
  • Published : 2013.12.31

Abstract

This study was conducted to investigate the physiological activities and nutrition contents of Gonji No.10 and Solhyang, the strains of Neolentinus lepideus. In nutritional contents of two strains of N. lepideus, the content of free sugars and sugar alcohols and total polyphenol were more in Gonji No.10 than Solhyang. The total contents of amino acids and ${\beta}$-glucan in Solhyang are more than those in Gonji No.10. Solhyang also showed higher DPPH radical scavenging activity than Gonji No.10. In particular, hot water extract of Solhyang has higher inhibitory activity of ${\alpha}$-amylase and ${\alpha}$-amyloglucosidase while Gonji No.10 has higher anti-inflammatiory effect than Solhyang. But, they have similar effects on nitrite scavenging activity.

잣버섯 품종인 솔향과 개량 신품종 곤지 10호를 비교 분석한 결과 영양 성분 분석의 경우 유리당과 당 알코올의 경우 총 4종류의 성분이 검출되었고, 그 중 trehalose의 경우 건물 g당 곤지 10호 $44.11{\pm}0.99$ mg, 솔향 $38.89{\pm}1.31$ mg로 검출된 당 중에서 가장 높은 함유량을 나타냈으며, 곤지 10호가 솔향에 비해 유의적으로 높은 수치를 나타내었다. 아미노산은 총 24종 중 17종이 검출 되었고 유리당과는 반대로 솔향의 총 아미노산 함량이 곤지 10호보다 유의적으로 높았다. 대표적으로 항암 활성을 가진다고 알려진 물질인 ${\beta}$-glucan의 경우 솔향이 곤지 10호보다 높은 수치를 나타내지만 품종 간의 유의차는 없는 것으로 나타났으며, 항산화 성분인 total polyphenol 함량은 곤지 10호의 열수추출물이 $15.02{\pm}0.50$ mg GAE/g DW으로 가장 높은 것을 확인하였다. 자실체의 생리 활성 분석으로는 항산화 실험인 DPPH radical 소거능 실험에서는 두 품종 모두 농도별에 따른 차이는 있지만 품종 간의 유의차는 없었다. 항암 활성을 알아보기 위하여 nitrite 소거능을 실시하였으며 두 품종 모두 메탄올 추출물에서 10 mg/ml에서까지 대부분 40% 이상의 nitrite를 소거하여 발암물질인 nitrosoamine을 없애 항암 효과가 있는 것으로 나타났다. 항당뇨 실험으로 ${\alpha}$-amyloglucosidase은 ${\alpha}$-amylase 저해 활성을 실험한 결과, 이 모두 솔향 열수 추출물이 positive control로 쓰인 acarbose와 같은 농도이거나 더 높은 농도에서 비슷한 저해 활성을 나타내는 것을 알 수 있었으며 이는 곤지 10호보다 유의적으로 활성이 우수하였다. 또한, 마우스 유래 RAW264.7 cell line을 이용하여 항염 활성을 확인한 결과 nitric oxide의 저해능은 열수 추출물보다 메탄올 추출물이 더 효과가 있는 것을 확인하였으며 곤지 10호 메탄올 추출물이 솔향 메탄올 추출물보다 효과가 좋은 것을 확인할 수 있었다.

Keywords

References

  1. Blois, M. S. 1958. Antioxidant determination by the use of a stable free radical. Nature. 181 : 1191-1200.
  2. Choi, J.J, Jin, M.R, Lee, J.K, Lee, W.Y, Park, Y.I, Han, Y.N and Kim, S.Y. 2006. Control of cytokine gene expression by PG101, a water-soluble extract prepared from Lentinus lepideus. Biochemical and Biophysical Research Communications 339 : 880-887. https://doi.org/10.1016/j.bbrc.2005.11.109
  3. Erkel, G, Anke, T, Gimenez, A and Steglich, W. 1992. Antibiotics from basidiomycetes. XLI. Clavicoronic acid, a novel inhibitor of reverse transcriptases from Clavicorona pyxidata (Pers. ex Fr.) Doty. J. Antibiot. 45 : 29-37. https://doi.org/10.7164/antibiotics.45.29
  4. Gray, J. I. and Dugan, J.R.L 1975. Inhibition of Nnitrosamine formation in model food system. J. Food Sci. 40 : 981-985. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1975.tb02248.x
  5. Kabir, YK, Kimura, S and Tamura, T. 1998 Dietary effect of Ganoderma lcidum mushroom on blood pressure and lipid levels in spontanously hypertensive rats(SHR). J. Nutr. Sci. vitaminol. 34 : 433-438.
  6. Kajimura, M. and Suga, T. 2004. Research and development of functional food including superfine BETA-glucan (Lentinan). Chemical Industry 55 : 466-475.
  7. Kim, M.Y 2006. Comparioson of Free Amino acids, monoand di-saccharides, and phenolic compounds concentration, and antioxidant activities on edible and medicinal mushrooms. MS Thesis. Konkuk University.
  8. Kim, S.W. 1979. 잣버섯의 成分 硏究(I). Kor. J. Mycol. 7 : 9-11.
  9. Park, S.H., Kim, O.M. and Hyeon, J. W. 1995. New synthetic medium for growth of mycelium of Pleurotus species. Kor. J. mycol. 23(3) : 275-283.
  10. Roland JF, Chmielewicz ZF, Weiner BA, Gross AM, Boening OP, Luck JV and Stevens JA. 1960. Calvacin: A new antitumor agent. Science 132 : 1897. https://doi.org/10.1126/science.132.3443.1897
  11. Sarikurkcu, D. and Yamac, M. 2008. Evaluation of the antioxidant activity of four edible mushrooms from the central anatolia, Eskisehir-Turkey: Lactarius deterrumus, Suillus collitinusm Boletus edulis, Xerocomus chrysenteron. Bioresource Technology 99 : 6651- 6655. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2007.11.062
  12. Sidney, P., O. Colowick, and K. Nathan. 1995. Methods in enzymology. 1 : 149-150.
  13. Swain, T., Hillis W.E. and Ortega M. 1959. Phenolic consitituents of Ptunus domestica. I. Quantitative analysis of phenolic consitituents. J. Sci Food Agric. 10 : 83-88.
  14. Yoon, K.N, Nuhu, A, Lee, K.R, Shin, P.G, Cheong, J.C, Yoo, Y.B and Lee, T.S. 2011, Antioxidant and Antityrosinase Activities of Various Extracts from the Fruiting Bodies of Lentinus lepideus. Molecules. 16 : 2334-2347. https://doi.org/10.3390/molecules16032334
  15. Yoon, K.N, Lee, J.S, Kim, H.Y, Lee, K.R, Shin, P.G, Cheong, J.C, Yoo, Y.B, Nuhu A, Ha, T.M and Lee T.S. 2011. Appraisal of Antihyperlipidemic Activities of Lentinus lepideus in Hypercholesterolemic Rats. Mycobiology. 39(4): 283-289. https://doi.org/10.5941/MYCO.2011.39.4.283
  16. 김태호, 조세현, 김민지, 유영복, 장미향, 박기문. 2012. 목이버섯 품종간 영양 성분 비교. 한국버섯학회지 10 : 29-36,
  17. 김현중, 한상국. 2008. 광릉의 버섯. p. 349. 국립수목원
  18. 박완희, 이호득. 1994. 한국의 버섯. pp. 56-57. 교학사
  19. 장명준, 이윤혜, 주영철, 박영진, 구한모. 2011. 잣버섯 신품종 '솔향'의 재배적 특성. 한국버섯학회. 9 : 101-104.
  20. 조세현, 김태호, 유영복, 오진아, 장미향, 박기문. 2012. 목이버섯의 생리활성 식품과학회지. 한국식품과학회지. 44 : 330-335.
  21. 진미림, 정규선, 정병각. 1998. 잣버섯 균사체로부터 분리한 단백다당체의 암종에 따른 선별적 항암작용. 대한약학회. 42 : 480-486.
  22. 최세진, 이연실, 김진경, 김진규, 임순성. 2010. 주요 식용버섯 추출믈의 생리활성 효과. 한국식품영양과학회지. 39(8) : 1087-1096.
  23. 허현, 이민웅, 홍인표. 2005. 눈꽃둥충하초의 생리활성에 관한 연구. 한국버섯학회. 3 : 90-94.

Cited by

  1. Antihyperglycemic α-Glucosidase Inhibitory Activity of Ethanol Extract from Neolentinus lepideus vol.43, pp.3, 2015, https://doi.org/10.4489/KJM.2015.43.3.174