DOI QR코드

DOI QR Code

Growth Performance and Carcass Characteristics of Two Different Broiler Strains by Different Levels of Metabolizable Energy

사료 내 대사 에너지 수준 차이가 계통이 다른 육계의 성장과 도체 특성에 미치는 영향

  • Kim, Jong-Seol (Animal Resources Research Center, College of Animal Bioscience and Technology, Konkuk University) ;
  • Kwon, Jung-Taek (Harim, Ltd.) ;
  • Kim, Je-Hun (Animal Resources Research Center, College of Animal Bioscience and Technology, Konkuk University) ;
  • Oh, Sung-Taek (Animal Resources Research Center, College of Animal Bioscience and Technology, Konkuk University) ;
  • Lee, Bo-Keun (Animal Resources Research Center, College of Animal Bioscience and Technology, Konkuk University) ;
  • Zheng, Lan (Animal Resources Research Center, College of Animal Bioscience and Technology, Konkuk University) ;
  • Jung, Moon-Sung (Harim, Ltd.) ;
  • An, Byoung-Ki (Animal Resources Research Center, College of Animal Bioscience and Technology, Konkuk University) ;
  • Kang, Chang-Won (Animal Resources Research Center, College of Animal Bioscience and Technology, Konkuk University)
  • 김종설 (건국대학교 동물생명과학대학 동물자원연구센터) ;
  • 권정택 ((주)하림) ;
  • 김제헌 (건국대학교 동물생명과학대학 동물자원연구센터) ;
  • 오성택 (건국대학교 동물생명과학대학 동물자원연구센터) ;
  • 이보근 (건국대학교 동물생명과학대학 동물자원연구센터) ;
  • 정란 (건국대학교 동물생명과학대학 동물자원연구센터) ;
  • 정문성 ((주)하림) ;
  • 안병기 (건국대학교 동물생명과학대학 동물자원연구센터) ;
  • 강창원 (건국대학교 동물생명과학대학 동물자원연구센터)
  • Received : 2012.07.11
  • Accepted : 2012.09.06
  • Published : 2012.09.30

Abstract

The objective of this study was to evaluate the effects of different levels of dietary ME on growth performance and carcass characteristics in two different strains of broiler chicken. A total of one thousand, 1-day-old A strain and R strain male chicks were randomly assigned into 8 treatments in a $2{\times}4$ factorial arrangement. They were fed iso-nitrogenic (CP 21%) crumbled diets formulated to contain metabolizable energy (ME) 2,950 to 3,250 kcal/kg in increment of 100 kcal/kg in the starter phase (1 to 21d) and iso-nitrogenic (CP 19%) pelleted diets containing same ME levels as in the finishing phase (22 to 38d). The body weight (BW) gain of chicks fed the lower ME diets (2,950 or 3,050 kcal/kg) were higher than those of the higher ME groups. The dietary energy level showed significant effects on feed intake and feed conversion rate (FCR) from 1 to 38 days of age (p<0.05). With the increment of dietary energy, feed intake tended to be reduced, whereas FCR was improved in the two strains of broiler chickens. The lowest FCR was observed at 3,250 kcal/kg diet groups in both of the two strains from 1 to 38 days of age. Feed intake and BW gain during 38 days were significantly affected by the strain factor. Increasing dietary energy up to 3,250 kcal/kg had no effect on the relative weights of breast meat and abdominal fat. The dietary energy and strains showed significant effects on the dressing percentage. There were no significant differences in various blood profiles except for GPT activity.

본 실험은 사료 내 대사에너지의 수준별 급여가 R계통 육계와 국내에 새로이 도입된 신계통인 A계통 육계의 성장 능력과 도체 특성에 미치는 영향을 조사하기 위하여 수행하였다. 사료 내 대사에너지는 2,950, 3,050, 3,150 및 3,250 kcal/kg의 4가지 수준으로 하였으며, 조단백질/유효라이신 함량은 전기(1~21일령)에는 21.0/1.1%로, 후기(22~38일령)에는 19.0/1.0% 수준으로 동일하게 적용하여 총 2계통 4처리 5반복으로 팬당 25수씩 배치하였다. 처리구간 에너지 수준은 Cobb-vantress(2008), Aviagen(2007), 한국사양표준(2007) 및 NRC(1994)의 육계 에너지 요구량을 참조하였다. 실험 사료는 익스팬더-펠렛 가공하여 제조하였으며, 원료는 옥수수, 소맥, 대두박, 수지박 및 우지 등을 이용하여 국내의 상업용 육계 사료와 유사하게 제조하였다. 증체율은 사료 에너지 수준이 낮은 급여구(2,950, 3,050 kcal/kg)에서 우수한 경향을 보였지만, 22~38일령을 제외한 일당 증체율에서는 유의한 차이가 없었다. 두 계통의 육계 모두에서 에너지 수준이 증가할수록 사료 섭취량은 감소하였고, 3,250 kcal/kg 수준 처리구에서 사료 요구율 1.48로 가장 우수하였다(p<0.05). 가슴육 및 복강지방의 상대적인 비율은 에너지 수준이 증가하는 것과 상호작용(interaction)이 없는 것으로 나타났으나, 도체율은 에너지 수준에 따라 유의한 차이가 발견되었다(p<0.01). 에너지 수준이 혈중 콜레스테롤 및 간 기능 관련 효소의 활성에 미치는 영향은 크게 나타나지 않았다. 두 가지 육계 계통 간의 에너지 수준 증가에 따른 성장 성적 결과는 증체량과 사료 섭취량에서 R계통이 A계통보다 우수하였으나(p<0.05), 사료 효율에서는 통계적인 차이가 나타나지 않았다. 본 실험 결과, 사육 전 기간에 걸쳐 3,200 kcal/kg인 NRC (1994)의 대사에너지 권장량은 증체율 및 경제성을 고려할 때 불리한 것으로 보인 반면, Cobb-Vantress(2008)과 Aviagen (2007)의 대사에너지 권장 수준이 적절할 것으로 보인다. 따라서 육계 수평아리의 증체율과 사료 요구율 개선을 위해서는 계통과 사육 기간에 따라 다양한 수준의 에너지를 검토 하여야 할 것으로 사료되며, 증체율 개선을 위해 사육 전기(0~21일령)에 저에너지 수준인 2,950~3,050 kcal/kg 수준이 유리할 것으로 보이며, 사료 요구율을 낮추기 위해서는 사육후기(28일령 이후)에 사료의 에너지 수준을 약 3,150~3,250 kcal/kg으로 증가시키는 것이 효과적일 것으로 판단된다. 도체성적에 있어서 가슴육 및 복강지방의 상대적인 비율은 에너지 수준이 증가하는 것과 상호작용(interaction)이 없는 것으로 나타났으나, 도체율에서 유의한 변화가 있는 결과로 보아 에너지 수준이 도체 특성에 다소 영향을 미치는 것으로 보인다. 또한 에너지 수준의 증가는 사료 비용을 증가시켜 수익성이 낮아질 가능성이 있으므로 영양소 수준 설계 시 경제성을 고려해야 할 것으로 판단된다. 두 가지 육계의 계통을 비교한 결과, R계통이 새로이 국내에 도입된 A계통의 육계에 비해 사료 요구율의 차이는 크지 않지만, 성장 능력 및 경제성이 더 우수하다고 판단된다.

Keywords

References

  1. Acar N, Moran Jr E, Bilgili S 1991 Live performance and carcass yield of male broilers from two commercial strain crosses receiving rations containing lysine below and above the established requirement between six and eight weeks of age. Poultry Sci 70:2315-2321. https://doi.org/10.3382/ps.0702315
  2. Aviagen 2007 Ross 308, 2007 Broiler Nutrition Specifications June 2007.
  3. Bounous DI, Wyatt RD, Gibbs PS, Kilburn J, Quist CF 2000 Normal hematologic and serum biochemical reference intervals for juvenile wild turkeys. J Wildlife Dis 36:393-396. https://doi.org/10.7589/0090-3558-36.2.393
  4. Brown H, McCartney M 1982 Effects of dietary energy and protein and feeding time on broiler performance. Poultry Sci 61:304-310. https://doi.org/10.3382/ps.0610304
  5. Cobb Vantress 2008 Cobb 500. Broiler Performance and Nutrition Supplements.
  6. Donaldson W, Combs G, Romoser G 1956 Studies on energy levels in poultry rations. 1. The effect of calorie-protein ratio of the ration on growth, nutrient utilization and body composition of chicks. Poultry Sci 35:1100-1105. https://doi.org/10.3382/ps.0351100
  7. Dozier III W, Corzo A, Kidd M, Branton S 2007 Dietary apparent metabolizable energy and amino acid density effects on growth and carcass traits of heavy broilers. J App Poult Res 16:192-205. https://doi.org/10.1093/japr/16.2.192
  8. Dozier III W, Kidd M, Corzo A 2008 Dietary amino acid responses of broiler chickens. J App Poult Res 17:157-167. https://doi.org/10.3382/japr.2007-00071
  9. Duncan DB 1955 Multiple range and multiple F test. Biometrics 11:1-4. https://doi.org/10.2307/3001478
  10. Hargis PH, Creger C 1980 Effects of varying dietary protein and energy levels on growth rate and body fat of broilers. Poultry Sci 59:1499-1504. https://doi.org/10.3382/ps.0591499
  11. Havenstein GG, Ferket PR, Scheideler SE, Larson BT 1994 Growth, livability and feed conversion of 1991 vs 1957 broilers when fed "typical" 1957 and 1991 broiler diets. Poultry Sci 73:1785-1794. https://doi.org/10.3382/ps.0731785
  12. Hill F, Anderson D, Dansky L 1956 Studies of the energy requirements of chickens. Poultry Sci 35:54. https://doi.org/10.3382/ps.0350054
  13. Hill F, Dansky L 1950 Studies on the protein requirements of chicks and its relation to dietary energy level. Poultry Sci 29:763.
  14. Hill F, Dansky L 1954 Studies of the energy requirements of chickens. Poultry Sci 33:112-119. https://doi.org/10.3382/ps.0330112
  15. Holsheimer J, Veerkamp C 1992 Effect of dietary energy, protein, and lysine content on performance and yields of two strains of male broiler chicks. Poultry Sci 71:872-879. https://doi.org/10.3382/ps.0710872
  16. Jackson S, Summers J, Leeson S 1982 The response of male broilers to varying levels of dietary protein and energy [Carcass composition]. Nutr Rep Int 25.
  17. Leeson S, Caston L, Summers J 1996a Broiler response to diet energy. Poultry Sci 75:529-535. https://doi.org/10.3382/ps.0750529
  18. Leeson S, Caston L, Summers J. 1996b Broiler response to energy or energy and protein dilution in the finisher diet. Poultry Sci 75:522-528. https://doi.org/10.3382/ps.0750522
  19. Lumeiji JT 1997 Avian clinical biochemistry. pp. 857-883 In: Clinical Biochemistry of Domestic Animals, 5th ed. Academic Press, Oxford, UK.
  20. Mitchell M, Kettlewel P, Maxwell M 1992 Indicators of physiological stress in broiler chickens during road transportation. Anim Welfare 1:91-103.
  21. NRC 1994 Nutrient Requirements of Poultry. 9th ed. National Academy Press, Washington DC.
  22. Payne C 1967 The influence of environmental temperature on egg production; a review. Environmental Control in Poultry Production:40-54.
  23. Plumstead P, Romero-Sanchez H, Paton N, Spears J, Brake J 2007 Effects of dietary metabolizable energy and protein on early growth responses of broilers to dietary lysine. Poultry Sci 86:2639-2648. https://doi.org/10.3382/ps.2007-00168
  24. Rhone-Poulenc 1993 Animal Nutrition, 6th Edition. pp. 8-9.
  25. Rosebrough R, McMurtry J, Vasilatos-Younken R 1999 Dietary fat and protein interactions in the broiler. Poultry Sci 78:992-998. https://doi.org/10.1093/ps/78.7.992
  26. Sadeghi G, Tabiedian S 2005 Effect of different energy to protein ratio and tallow supplementation on broiler performance. Int J Poult Sci 4:976-981. https://doi.org/10.3923/ijps.2005.976.981
  27. SAS Institute Inc. 2002 SAS/STAT User's Guide: Version 8.2. SAS Institute, Inc., Cary, North Carolina.
  28. Scholtyssek S, Ehinger F 1976 Transporteinflüsse auf broiler und deren schlachtkorper. Arch Geflugelkd 40:27-35.
  29. Scott M, Nesheim M, Young R 1982. Nutrition of the Chicken 3rd ed. ML Scott & Associates Ithaca NY.
  30. Smith E, Pesti G, Bakalli R, Ware G, Menten J 1998 Further studies on the influence of genotype and dietary protein on the performance of broilers. Poultry Sci 77:1678-1687. https://doi.org/10.1093/ps/77.11.1678
  31. Smith ER, Pesti GM 1998 Influence of broiler strain cross and dietary protein on performance of broilers. Poultry Sci 77:276-281. https://doi.org/10.1093/ps/77.2.276
  32. Sterling K, Pesti G, Bakalli R 2006 Performance of different broiler genotypes fed diets with varying levels of dietary crude protein and lysine. Poultry Sci 85:1045-1054. https://doi.org/10.1093/ps/85.6.1045
  33. Summers J, Slinger S, Ashton G 1965 The effect of dietary energy and protein on carcass composition with a note on a method for estimating carcass composition. Poultry Sci 44:501-509. https://doi.org/10.3382/ps.0440501
  34. Szabo A, Mezes M, Horn P, Süto Z, Bazar G, Romvari R 2005 Developmental dynamics of some blood biochemical parameters in the growing turkey (Meleagris gallopavo). Acta Veterinaria Hungarica 53:397-409. https://doi.org/10.1556/AVet.53.2005.4.1
  35. 안병기 김재영 김지숙 이보근 이소연 이완섭 오성택 김종덕 김은집 현영 김희성 강창원 2009 동일 조건에서 사육한 수컷 백세미, 브로일러 및 산란종 병아리에 있어서 도체 특성의 비교. 한국축산식품학회지 36:149-155.
  36. 이상진 심기원 김삼수 나재천 서옥석 정선부 1993 사료의 에너지 및 단백질 수준이 육계의 생산성 및 복강지방축적에 미치는 경향. 한국축산식품학회지 20:73-92.
  37. 한국사양표준 2007 한국사양표준 가금. 농촌진흥청 축산과학원 출간.

Cited by

  1. Effect of diets with different energy concentrations on growth performance, carcass characteristics and meat chemical composition of broiler chickens in dry tropics vol.5, pp.1, 2016, https://doi.org/10.1186/s40064-016-3608-0