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The Quality and Yield of Early Maturing Rice Varieties affected by Cultural Practices in Gangwon Plain Region

강원 평야지 조생종 벼 재배방법에 따른 쌀 수량 및 품질특성

  • Lee, An-Soo (Gangwondo Agricultural Research and Extension Services) ;
  • Cho, Youn-Sang (Gangwondo Agricultural Research and Extension Services) ;
  • Kim, In-Jong (Gangwondo Agricultural Research and Extension Services) ;
  • Ham, Jin-Kwan (Gangwondo Agricultural Research and Extension Services) ;
  • Jang, Jin-Seon (Gangwondo Agricultural Research and Extension Services)
  • Received : 2012.05.01
  • Accepted : 2012.06.25
  • Published : 2012.09.30

Abstract

The yield of Unkwangbyeo transplanted on May 10 was 596kg/10a in 2010. The rice yield decreased with delaying transplanting date. The head rice rate was 91.9% when transplanted in June 10, and the rate decreased as the transplanting got earlier. In 2011, the yield increased by 5~8% when transplanted on June 10 because of the increase of Ripened grain ratio and 1,000 grain weight. The yield, when transplanted in the distance of $30{\times}13cm$ with 5 plants, was higher than the other treatments. The yield of Oraebyeo, transplanted on June 10, decreased by 6% compared with transplanting on May 25, while the yield, transplanted in the distance of $30{\times}13cm$ with 5 plants, increased by 5% because of the increase in the number/$m^2$ of panicle and grain. The head rice rates of the two varieties increased by 5~7% and the Toyo palatability appeared to get improved when transplanted on June 10 possibly because of the effect of low ripening temperature by 0.9~$1.6^{\circ}C$ with delaying heading date from 9 to 12 days.

강원도 조생종 쌀의 품질을 높이는 재배기술 개발을 목표로 강원도농업기술원 벼 시험포장에서 2년간 연구한 결과는 다음과 같았다. 1. 2010년 운광벼 쌀 수량은 5월 10일 이앙시 높았고, 이앙기가 늦어질수록 감소되었지만, 백미 완전미율은 이앙기가 늦어질수록 높아져서 완전미수량은 이앙기간에 차이가 적었다. 2. 2011년 운광벼는 6월 10일 이앙시 등숙율과 천립중 증가로 인하여 수량이 증가되어 재식거리와 재식본수 효과가 뚜렷이 나타나지 않았으나 $30{\times}13cm$-5본 이앙구에서 가장 많은 경향을 보였다. 3. 오래벼는 6월 10일 관행 재식거리와 본수로 이앙시 수량이 적어졌으나 $30{\times}13cm$-5본 이앙구에서는 $m^2$당 이삭수와 입수가 증가되어 관행재배법보다 5% 증수되었다. 4. 운광벼, 오래벼 모두 6월 10일에 이앙구에서 5월 25일 이앙구보다 등숙온도가 낮아져서 완전미율과 도요식 미치가 증가되는 등 품질이 크게 개선된 것으로 나타났다. 5. 본 연구결과를 응용하여 평야지 이외의 지역에서도 등숙온도가 $22^{\circ}C$에 가깝도록 이앙기를 늦추면서 재식거리를 좁히고 주당본수를 늘린다면 조생종 쌀 수량을 떨어뜨리지 않으면서 품질을 향상시킬 수 있을 것으로 기대된다.

Keywords

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