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Market Segmentation by Preferable kind of Coffee Type

선호커피유형에 따른 세분시장의 특성

  • 최성임 (세종대학교 호텔관광경영학과) ;
  • 임은순 (세종대학교 호텔관광경영학과) ;
  • 문혜선 (세종대학교 호텔관광경영학과)
  • Received : 2012.03.29
  • Accepted : 2012.04.23
  • Published : 2012.06.28

Abstract

The purpose of this research study was to identify the factors that influence comsumer who make decisions on preferred coffee types. Data was collected for a month from September $12^{th}$ to October $10^{th}$, 2010 from 807 participants who visited a cafe' in Seoul. The Limdep(LIMited DEPendent) 8.0 program was used in analyzing the determinants for preferred types of coffee using the multinomial logit model(MNL) approach. The results revealed that there were four taste preference groups being Espresso, Americano, Cafe' Late, and Cafe' Mocha ; as well as confirming that demographic characteristics influenced the coffee selection attributes, type of packaging, preferred coffee brand, and visit frequencies. This study found seven coffee selection attributes were significant factors in influencing patrons choices for purchasing speciality coffee being age range, profession, packing status, elation, superficial appearance, weight control, and habitual, respectively. The research reflects the coffee selection attributes by the customers' preference and concludes that it would be helpful to make marketing strategy for particular coffee brands.

본 연구는 커피전문점을 선택하는데 있어서 가장 중요한 요소로 떠오르고 있는 커피요인을 중점으로 시장세분화 한 것이다. 한달동안 커피전문점을 방문한 경험이 있는 사람들을 대상으로 2010년 9월 12일부터 10월 10일까지 807부가 조사되었으며 SPSS17.0과 Limdep(LIMited DEPendent) 8.0 프로그램은 선호하는 커피종류에 따른 시장세분화를 위하여 MNL(Multinominal logit model)을 적용하였다. 4개의 그룹은 에스프레소, 아메리카노, 카페라떼류, 카페모카류를 선호하는 집단으로 구분하였으며 각각을 선호하는 소비자들의 인구통계적 특성과 커피선택속성, 포장여부, 선호하는 커피전문점브랜드, 방문횟수등에 영향관계를 확인하였다. 나이, 직업, 포장여부 그리고 7개의 커피선택속성 중 기분을 좋게함, 멋져보임, 체중조절을 위해서, 습관적으로라는 4가지 변수들이 선호하는 커피를 선택하는데 영향을 미치는 것으로 나타났다. 본 연구는 선호하는 커피에 따라 커피선택속성 등 현실을 그대로 반영하는 것으로 커피전문점 마케팅 전략에 도움이 될 것으로 판단된다.

Keywords

References

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