부산 주변 해역에 출현하는 황돔(Dentex tumifrons)의 식성

Feeding Habits of Yellowback Seabream, Dentex tumifrons, in the Coastal Waters of Busan, Korea

  • 김하원 (환경생태공학연구원) ;
  • 박주면 (전남대학교 해양기술학부) ;
  • 백근욱 (경상대학교 해양생명과학과) ;
  • 허성회 (부경대학교 해양학과)
  • Kim, Ha-Won (Environ-Ecological Engineering Institute) ;
  • Park, Joo-Myun (Division of Marine Technology, Chonnam National University) ;
  • Baeck, Gun-Wook (Department of Marine Biology & Aquaculture) ;
  • Huh, Sung-Hoi (Department of Oceanography, Pukyong National University)
  • 투고 : 2012.01.17
  • 심사 : 2012.02.21
  • 발행 : 2012.03.31

초록

부산 연안해역에서 2004년 1월부터 12월까지 매월 1회 채집된 황돔($Dentex$ $tumifrons$) 317개체의 식성을 조사하였다. 황돔의 표준체장(SL)은 10.2~27.8 cm 범위였다. 황돔의 위내용물을 분석한 결과 새우류(Macrura)를 주로 섭식하는 육식성어종(carnivore)이었다. 새우류 다음으로 어류(Pisces)가 중요한 먹이생물이었다. 그 다음으로 집게류(Anomura), 단각류(Amphipoda), 게류(Brachyura), 극피동물(Echinodermata), 두족류(Cephalopoda) 순으로 섭식하였다. 그 외, 갯지렁이류(Polychaeta), 갯가재류(Stomatopoda), 이매패류(Bivalivia), 패충류 (Ostracoda), 곤쟁이류 (Mysidacea) 등을 섭식하였지만 그 양은 매우 적었다. 가장 작은 크기군인 10~13 cm의 크기군에서는 새우류가 가장 중요한 먹이생물로 나타났다. 13~16 cm 크기군에서는 새우류의 비율이 감소한 반면, 집게류, 극피동물, 게류의 비율이 증가하였다. 체장이 증가함에 따라 새우류, 집게류, 극피동물, 게류의 비율이 감소한 반면, 어류의 비율은 계속 증가하였다. 어류는 체장 25 cm 이상의 크기군에서는 위내용물의 대부분을 차지하였다.

The feeding habits of yellowback seabream, $Dentex$ $tumifrons$, were studied using 317 specimens collected in the coastal waters of Busan, from January to December, 2004. The size of the specimens ranged from 10.2 to 27.8 cm in standard length (SL). D. tumifrons had turned out a carnivore and opportunistic predator that consumed mainly shrimps. Fishes were next important prey items. Its diet also included anomurans, amphipods, crabs, echinodermata and cephalopods. Polychaetes, stomatopods, bivalves, ostracods, mysids and so on were minor preys. The individuals of smallest size class (10~13 cm SL) fed mainly on shrimps. In the next size class (13~16 cm SL), the proportion of shrimps decreased, whereas the consumption of anomurans, echinodermata and crabs increased. The proportion of these prey items decreased as body size increased, whereas the consumption of fishes gradually increased. Fishes accounted for almost stomach contents of larger individuals (more than 25 cm SL).

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