The Application Status of the Traditional Decorative Components in Restaurants of Korea and China

한·중 전통식 레스토랑에의 전통장식요소 적용현황 비교

  • 팽스스 (한양대학교 실내환경디자인학과) ;
  • 신경주 (한양대학교 실내환경디자인학과)
  • Received : 2012.08.08
  • Accepted : 2012.10.12
  • Published : 2012.10.31

Abstract

In these days, restaurants are not simply used as a physical space but used as a cultural space in which people can enjoy and experience different cultures and traditional images. Moreover, from the restaurants design elements which help to form the atmosphere of the restaurants which serve food of specific country, we can see the history and traditions of that country. The additional value of the traditional decorative components which are the main factors forming the atmosphere of the restaurant will be different according to the various expressions used in the restaurant space. For this article, 12 restaurants, Norangjugory korean restaurant, Yongsusan korean restaurant, Best well-bing food restaurant, Awoolim, Mugunhwa, Ondal in Korea, and Songhelou, South Beauty, Xuxian restaurant & lounge, Beijing dadong roast duck restaurant, The horizon chinese restaurant, Dynasty jade garden in China, were selected for the field study. This study focused on a comparative analysis of the traditional decorative elements, especially, the application rate of the traditional decorative elements. The analyzed elements are nature, religious beliefs, history and culture for the intangible elements and facade, courtyard, trademark, ground, wall, ceiling, door, window, furniture and adornment for the tangible elements. After that, we analyzed the rates of the use of traditional decorative elements and modern decorative elements. Through the survey result and ratio analysis, we concluded as below. In Korean restaurant, traditionality is expressed in furnitures while, in Chinese restaurant, traditionality is expressed in decorative pattern. When it comes to the intangible elements among the traditional decorative components of the Korean and Chinese restaurants, Chinese and Korean restaurants have similarities in emphasizing the natural elements. Korean restaurants focus much on the environmentally friendly parts, while Chinese restaurants focus much on the fantastic natural atmospheres like those shown and expressed in the poems. As for religion characteristics, Chinese restaurants emphasize "geomancy" more than Korean restaurant. When it comes to the visible elements among the traditional decorative components of the Korean and Chinese restaurants, in Korean restaurants, the interior part has more traditionality than exterior part, while in Chinese restaurants, the exterior part has more traditionality than the interior part.

Keywords

References

  1. 김기덕 외 17명, 한국전통문화론, 북코리아, 2006
  2. 김동욱, 종묘와 사직, 주식회사 대원사, 1990
  3. 권영걸, 한.중.일의 조영공간: 우리의 공간유전자를 찾아서, 도서출판 국제, 2006
  4. 內元素文化傳播, 約會中國風Dating with Chinese style, 遼寧科學技術出版社, 2010
  5. 戴志堅, 傳統建築裝飾解讀, 福建科學技術出版社, 2011
  6. 박경자, 조선시대 정원, 학연문화사, 2010
  7. 윤돌, 우리 궁궐 산책, 도서출판 이비컴, 2008
  8. 임석재, 한국의 지붕.선, 이화여자대학교출판부, 2005
  9. 임영주, 한국의 전통문양: 질박하면서도 화려한 상징과 은유의세계, 대원사, 2009
  10. 조전환 외 4명, 한옥의 열린공간 :한옥 인테리어, 한문화사, 2011
  11. 주택문화사 출판부, 식당 인테리어, 주택문화사, 2007
  12. 허균, 그 빛나는 상징의 세계 - 사찰 장식, 돌베개, 2000
  13. Zinaida Svestelink, 中國現代室內裝飾設計中的文化傳統중국 현대 실내장식설계 중에 문화전통, 元軼역, 中國書籍出版社, 2008
  14. 김지은, 홍콩 소재 현대화 된 중국식 레스토랑의 전통성 표현 특성에 관한 연구, 한국실내디자인학회논문집 제12권 1호, 2010
  15. 박영순.이현정.조은숙.진경옥, 한.중.일 궁궐건축의 색채 특성비교연구, 한국실내디자인학회논문집 제13권 2호, 2004
  16. 서가승, 한국과 중국 전통주택의 문과 창 비교 연구, 한국실내디자인학회논문집 제13권 1호, 2011
  17. 오옥재.이은민, 국내 특급호텔 한.중.일 식음 공간 디자인의 문화적 특성 연구, 한국실내디자인학회논문집 제5권 5호, 2003
  18. 오혜경, 레스토랑에 나타난 실내공간과 음식관련요소의 한국성 표현특성에 관한 연구, 한국실내디자인학회논문집 제16권 2호, 2007
  19. 이지현, 뉴욕 소재 일식당의 레스토랑 토탈 코디네이션과 전통성 표현 방법에 관한 연구, 한국실내디자인학회논문집 제19권 5호, 2010
  20. 팽스스.신경주, 한국과 중국 전통건축의 장식요소 비교연구- 장식 문양을 중심으로, 한국실내디자인학회 학술발표대회 논문집 13권 3호, 2011
  21. 허예, 호텔내 중식당 실내디자인의 선호도 분석에 관한 연구, 한국실내디자인학회논문집 제19권 2호, 2010