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Morphological characterization of Vibrio alginolyticus specific bacteriophage isolated from fish farms on west coast of Korea

서해안 양식장에서 분리한 Vibrio alginolyticus의 특이 bacteriophage에 대한 구조적 특성

  • Heo, Yong Ju (Department of Aquatic Life Medicine, Kunsan National University) ;
  • Lee, Chan Heun (Department of Aquatic Life Medicine, Kunsan National University) ;
  • Baek, Min Suk (Department of Aquatic Life Medicine, Kunsan National University) ;
  • Ahn, Hyun Mi (Department of Aquatic Life Medicine, Kunsan National University) ;
  • Hwang, Yo Sep (Department of Aquatic Life Medicine, Kunsan National University) ;
  • Park, Kwan Ha (Department of Aquatic Life Medicine, Kunsan National University) ;
  • Choi, Sang Hoon (Department of Aquatic Life Medicine, Kunsan National University)
  • 허용주 (군산대학교 해양과학대학 수산생명의학과) ;
  • 이찬흔 (군산대학교 해양과학대학 수산생명의학과) ;
  • 백민석 (군산대학교 해양과학대학 수산생명의학과) ;
  • 안현미 (군산대학교 해양과학대학 수산생명의학과) ;
  • 황요셉 (군산대학교 해양과학대학 수산생명의학과) ;
  • 박관하 (군산대학교 해양과학대학 수산생명의학과) ;
  • 최상훈 (군산대학교 해양과학대학 수산생명의학과)
  • Received : 2012.07.18
  • Accepted : 2012.10.17
  • Published : 2012.12.31

Abstract

Vibrio alginolyticus (V. alginolyticus), which is one of bacterial pathogens evoking severe infection in fish and shellfish as well as in human has been found at high frequency around all coast areas in Korea. Both V. alginolyticus and V. alginolyticus specific bacteriophage were isolated from sea water and various fishes from fish farms on west coast in Korea. In a morphological study based on electron microscope, the purified phage appeared to be composed of hexagon head of 60 nm and short tail of 20 nm. In the denatured SDS-PAGE analysis, the structural proteins of the phage were found to be 7 different protein fractions ranging from 37.8 to 198 kda. The kind of nucleic acid of the phage was ascertained to a double stranded DNA.

Vibrio alginolyticus (V. alginolyticus) 는 우리나라 전 연안에서 높은 빈도로 발견되며 인간 및 어패류에 감염을 유발시키는 박테리아의 일종이다. 본 연구는 서해안 양식장의 해수와 어패류에서 V. alginolyticus와 이에 대한 특이적인 용균성 파아지를 분리하였으며 분리된 파아지의 형태학적 특성을 전자현미경으로 확인 하였다. 또한 파아지의 핵산의 종류 및 구조 단백질의 특성 대한 연구가 수행되었다. 분리된 파아지는 형태학적으로 60 nm의 육각형 두부와 20 nm의 짧은 미부를 가진 podoviridae과로 분류되었다. 핵산을 분리한 결과 23 Kb 크기의 DNA로 판명 되었으며 구조 단백질은 37.8 kDa과 198 kDa 사이에 7종류의 단백질 분획이 존재함을 확인 하였다.

Keywords

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