Development of a Pre-treating Equipment and the Carcass Disposal System for Infected Poultry

감염가금 전처리 및 폐사가축 처리시스템 개발

  • Hong, J.T. (National Academy of Agricultural Science, RDA) ;
  • Kim, H.J. (National Academy of Agricultural Science, RDA) ;
  • Yu, B.K. (National Academy of Agricultural Science, RDA) ;
  • Lee, S.H. (National Academy of Agricultural Science, RDA) ;
  • Hyun, C.S. (National Academy of Agricultural Science, RDA) ;
  • Ryu, I.S. (National Academy of Agricultural Science, RDA) ;
  • Oh, K.Y. (Foundation of Agri. Tech. Commercialization & Transfer) ;
  • Kim, S. (College of Veterinary Medicine, Gyeongsang National University) ;
  • Kwon, J.H. (National Veterinary Research & Quarantine Service) ;
  • Tack, D.S. (ERAE Co., LTD)
  • Received : 2011.08.08
  • Accepted : 2011.08.23
  • Published : 2011.08.30

Abstract

When we bury the infected poultry into the ground, we have many problems such as the difficulty of making sufficient area for burying, environmental contamination by the leachate, unpleasant ordor. Also, in case of burning the carcass of the infected poultry, there are some problems such as high cost, dust, unpleasant odor, etc. It could cause environmental contamination which many peoples and environmental organization complains about. In this study, we develop a treating system which treats the infected poultry carcass in a environmental method preventing the environment contamination. This system is composed of many processes. The euthanasia system uses rigid vinyl to trap and to do a euthanasia the infected poultry with lethal gas, carbon dioxide. And then, with the tractor attached grappler infected poultry carcass could be put into the carcass treating system. The euthanasia system uses rigid vinyl to trap the infected birds and to confine lethal gas, carbon dioxide. Infected poultry carcass are moved to carcass disposal system by collecting device which is attached at tractor. The carcass treatment system (capacity of disposal : 6.3 $m^3$) is installed on a truck and do one pass work, which is input, crush, stir, sterilize, and discharge treated carcass. 1,000 chickens was killed within 9.7min by $CO_2$ (300L/min) in the tent (10 $m^3$). The collecting device could carry 142 chickens at a time, and the movable carcass treatment system could sterilize 2 tons carcass per hour (at one time). This treatment systems was eco-friendly because it reduced the volume of carcass by 31.9% with no wastewater generation.

본 연구에서는 감염가금을 친환경적으로 신속히 처리하기 위하여 가금류를 안락사, 수거 등 전처리와 폐사축 살균처리 요인시험을 통해 구명된 결과를 토대로 전처리 및 폐사축 처리시스템을 설계 제작하여 성능시험을 실시한 결과는 다음과 같다. 1. 전처리 요인 구명을 위하여 안락사, 페사가축 수거시험 결과 안락사는 챔버 내에서 축종 및 분당 가스투입비율별로 시험결과 단시간 내에 처리가 가능한 것으로 나타났으며, 가금 사체수거는 트랙터 로더에 부착이용 할 수 있는 수거, 배출 일관형 수거장치가 1회에 닭 80수/회 까지 수거운반이 가능하였으나, 수거량 증대 및 작업시야 확보 등 개선이 요구되었다. 2. 저전염성 AI, ND를 공시하여 멸균조건구명 시험결과 살균온도 $120^{\circ}C$ 에서 10분 처리시 멸균되는 것으로 나타났다. 3. 증기살균 요인 구명을 위하여 파쇄, 교반과 동시에 살균이 가능한 간접가열방식 소형 폐사가축 살균시험장치 (살균조 용량 : 0.75 $m^3$)를 제작하여 시험한 결과 닭, 오리는 30분, 돼지는 60분 처리 시 살균이 가능하였으며, 중량도 12.4~34.4% 정도 감소되며 폐액도 발생되지 않는 것으로 나타났다. 따라서 소형 폐사축 살균장치를 이용하여 닭, 돼지 등 사육농가에서 발생하는 일반 폐사가축을 처리하여 퇴비 및 사료화에 이용가능 할 것으로 판단되었다. 4. 요인시험 결과를 토대로 감염가금 전처리 및 폐사가축 처리시스템을 설계제작 하였다. 전처리 및 폐사가축 처리 작업체계는 평사에 사육하는 육계의 경우 비닐텐트 내에 $CO_2$ 가스를 투입하여 안락사 시킨 후 트랙터용 수거, 배출 일관형 가금사체 수거장치를 이용 폐사축을 수거 운반하여 트럭 탑재형 이동식 폐사가축 처리시스템 (용량 : 6.3 $m^3$)에 투입하면 파쇄, 교반과 동시에 간접스팀 살균하여 배출할 수 있으며, 살균작업이 끝나면 고온고압의 세척장치가 부착되어 세척 소독할 수 있도록 전처리 및 폐사가축 처리시스템을 설계제작 하였다. 5. 닭 1천수를 공시하여 전처리 및 폐사축 살균처리 성능시험결과 안락사는 비닐텐트(10 $m^3$)를 설치하여 인력몰이 한 후 $CO_2$ 가스를 분당 300L 투입하여 안락사에 이르는데 9.7분 소요되었으며, 비닐텐트 설치와 인력몰이를 합하면 3인 작업에 총 30.2분 소요되는 것으로 나타났다. 가금사체 수거는 트랙터 부착형 가금사체 수거장치를 이용 1회 평균 142수 수거가 가능하며, 총 작업소요시간은 21.2분 소요되는 것으로 나타났다. 폐사가축을 파쇄 교반과 동시에 간접살균방식의 이동식 폐사축 처리장치의 살균처리성능은 60분으로 능률적이었으며, 살균 후 중량 21.1%, 부피 31.9%가 감소되고 폐액발생이 없는 것으로 나타났다. 또한 이동식 폐사가축 처리장치에는 고온고압 세척장치가 부착되어 있어 작업이 끝나면 기체를 세척소독 할 수 있어 친환경처리가 가능한 것으로 판단되었다.

Keywords

References

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