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Change in Dry Matter Yields and Feed Values of Italian Ryegrass, Hwasan 101, at Different Growth Stages

이탈리안 라이그라스 '화산 101호'의 생육단계별 생산성 및 사료가치 변화

  • 최기준 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 임영철 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 지희정 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 이상훈 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 이기원 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 김동관 (전라남도 농업기술원) ;
  • 서성 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 김기용 (농촌진흥청 국립축산과학원)
  • Received : 2011.03.07
  • Accepted : 2011.05.11
  • Published : 2011.06.30

Abstract

This experiment was carried out to provide some information on the change of dry matter productivity and feed value (forage quality) according to growth stages of late-maturing variety, Hwasan 101, Italian ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) in Grassland and Forages Division, National Institute of Animal Science, RDA, Suwon from 2000 to 2002. In Suwon, booting, first heading, full heading and flowering stages of cv. Hwasan 101 were May 8, 18, 28 and June 3, respectively. Dry matter (DM) and total digestible nutrients (TDN) yields of Hwasan 101 were tendency to be increased by the progress of growth. DM yield in first heading stage increased 50% more than DM 4,818 kg/ha of booting stage, and also DM yield in full heading stage was increased by 26% of DM 7,244 kg/ha of first heading. Crude protein content was decreased gradually by the progress of growth, which were 18.32, 15.12, 12.58 and 12.36% in booting, first heading, full heading and flowing stage, respectively. Acid detergent fiber and neutral detergent fiber contents was increased and in vitro dry matter digestibility decreased gradually with progress of growth, but there was no difference between full heading and flowering stages. Considering DM yield and feed value of Italian ryegrass, the suitable cutting times seems between full heading and flowering stage.

본 시험은 이탈리안 라이그라스(Lolium multiflorum Lam.) 만생종의 생육단계별 건물생산성과 사료가치에 대한 기초자료를 제공하기 위히여 2000년부터 2002년까지 국립축산과학원 초지사료과 시험포장에서 수행되었다. 수원지역에서 이탈리안 라이그라스 만생종인 '화산101호'의 생육단계는 수양기, 출수시, 수전기 및 개화기가 각각 5월8일, 5월 18일, 5월 28일 및 6월 3일이었다. 생육단계별 건물 및 가소화영양소 총량은 수잉기에서 개화기까지 생육이 진전됨에 따라 유의적으로 증가하는 경향이었다. 건물수량은 수잉기(4,818 kg/ha)에서 출수시(7,244 kg/ha) 까지 10일 사이에 50%까지 증가하였다. 생육단계별 조단백질 함량은 수잉기 18.32%, 출수시 15.12%, 수전기 12.58% 및 개화기 12.36%로서 생육이 진행됨에 따라 점차적으로 감소하였으나 수전기와 개화기 사이에는 차이가 없었다. NDF와 ADF의 함량은 생육이 진행됨에 따라 점차적으로 증가하였고, TDN와 IVDMD 함량은 생육이 진전됨에 따라서 점진적으로 감소하는 경향이었다. 그러나 수전기에서 개화기 사이에는 사료가치의 차이가 거의 없었다. 이상의 결과를 종합해 볼 때, 이탈이란 라이그라스 만생종인 '화성 101호'의 알맞은 수확시기는 수전기에서 개화기 사이에 하는 것이 조사료 생상성 향상에 유리 할 것으로 사료된다.

Keywords

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