A New Improved Soybean Variety, 'Josaengseori' by Mutation Breeding

돌연변이 육종에 의한 재래종 서리태 개량 신품종 콩 '조생서리'

  • Song, Hi Sup (Advanced Radiation Technology Institute, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Kim, Jin-Baek (Advanced Radiation Technology Institute, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Lee, Kyung Jun (Advanced Radiation Technology Institute, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Kim, Dong Sub (Advanced Radiation Technology Institute, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Kim, Sang Hoon (Advanced Radiation Technology Institute, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Lee, Sang Jae (Advanced Radiation Technology Institute, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Kang, Si-Yong (Advanced Radiation Technology Institute, Korea Atomic Energy Research Institute)
  • 송희섭 (한국원자력연구원 정읍 방사선과학연구소) ;
  • 김진백 (한국원자력연구원 정읍 방사선과학연구소) ;
  • 이경준 (한국원자력연구원 정읍 방사선과학연구소) ;
  • 김동섭 (한국원자력연구원 정읍 방사선과학연구소) ;
  • 김상훈 (한국원자력연구원 정읍 방사선과학연구소) ;
  • 이상재 (한국원자력연구원 정읍 방사선과학연구소) ;
  • 강시용 (한국원자력연구원 정읍 방사선과학연구소)
  • Received : 2010.01.20
  • Published : 2010.06.30

Abstract

'Seoritae' is a very famous variety of black soybean for mixed cooking with rice in Korea. However, it has a couple of bad traits such as late flowering and maturity. To improve these characteristics, seeds of original 'Seoritae' were irradiated using a 250 Gy gamma ray in 1994. Some mutants were identified and finally a new soybean variety 'Josaengseori' was developed in 2005. This variety has a few distinguishable characteristics such as smaller grain size, early maturity and high yielding compared to the 'Seoritae'. The flowering period of 'Josaengseori' is 57 days after seeding (DAS), which is 10 days earlier than that of 'Seoritae' (67 DAS). The maturation period of 'Josaengseori' is 130 DAS, which is 34 days earlier than 'Seoritae' (164 DAS). And the total yield of the new variety with 179 kg/10a is 2.4 times higher than that of 'Seoritae' with 74 kg/10a. 100 grain weight of 'Josaengseori' is 32.8 g, which is 20% lower than that of 'Seoritae' with 40.1 g.

재래종 서리태는 밥밑용 콩으로 한국인에게 선호되고 있으나, 숙기가 느려 수량성이 떨어지고 콩알이 커서 청소년들에게는 기피 경향이 있다. 서리태의 특성을 개량하고자 1994년 수집한 서리태 종자에 감마선 250 Gy를 조사하여 돌연변이 육종을 시도하였다. 그 후대에서 숙기가 빠르고 수량성이 높으며 콩알 크기가 작아진 유망 돌연변이 계통을 선발하여 '조생서리'로 명명하고, 2005년도에 품종보호권 및 국가품종목록등 재 신청을 하였으며, 2008년도에 등록을 완료하였다. 신품종 '조생서리'의 신육형은 유한형, 꽃색은 자색, 엽형은 능형이며, 종피색은 검정색이고 모용색과 성숙기 협색 모두 갈색의 특징을 가진다. '조생서리'의 개화기는 파종 후 57일경으로 중생종이며, 재래종 서리태(67일)보다는 10일 정도 빠르다. '조생서리'의 성숙기는 파종 후 130일로 재래종 서리태의 164일 보다 34일 정도 빠르다. 100립중은 재래종 서리태가 40.1 g으로 극대립종에 해당되는데 비교하여, '조생서리'는 32.8 g으로 중대립종에 속한다. 신품종 '조생서리'의 10a 당수량은 179 kg으로 재래종 서리태 74 kg에 비교하여 2.4배 정도 높았다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 한국원자력연구원, 농림수산식품부

References

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