The Degradation Patterns of Two Pesticides in Spinach by Cultivation, Storage and Washing

시금치의 생육, 저장기간 및 세척에 따른 잔류농약 분해특성

  • Seo, Jung-Mi (Public Health and Environment institute of Gwangju) ;
  • Ha, Dong-Ryong (Public Health and Environment institute of Gwangju) ;
  • Lee, Hyang-Hee (Public Health and Environment institute of Gwangju) ;
  • Oh, Mu-Sul (Public Health and Environment institute of Gwangju) ;
  • Park, Jong-Jin (Water Quality Research Institute of Gwangju) ;
  • Shin, Hyeon-Wo (Gwangju Agriculture Technology Center) ;
  • Kim, Eun-Sun (Public Health and Environment institute of Gwangju)
  • 서정미 (광주광역시 보건환경연구원) ;
  • 하동룡 (광주광역시 보건환경연구원) ;
  • 이향희 (광주광역시 보건환경연구원) ;
  • 오무술 (광주광역시 보건환경연구원) ;
  • 박종진 (광주광역시 상수도사업본부 수질검사소) ;
  • 신현우 (광주광역시 농업기술센터) ;
  • 김은선 (광주광역시 보건환경연구원)
  • Received : 2009.11.17
  • Accepted : 2010.05.17
  • Published : 2010.06.30

Abstract

Two pesticides commonly used in spinach were subjected to a field residue trial to ensure safety of terminal residues in the harvest. The residual patterns of two pesticides, which were Azoxystrobin and chlorpyrifos were examined after applying with the recommended dose and their $DT_{50}$ were calculated. Also degradation patterns of pesticides at storage $4^{\circ}C$ were compared to those at $20^{\circ}C$, and removal rates of pesticides by washing spinach with water were measured. Biological half-lives of azoxystrobin and chlorpyrifos were 3.2~3.8 and 3.8~4.7 days, respectively. During the storage period, the degradation patterns were appeared more obviously at $20^{\circ}C$ than $4^{\circ}C$. Removal rates of azoxystrobin and chlorpyrifos were 9.6~90.0% and 17.7~85.8% by various washing methods.

시금치에서 부적합 빈도가 높은 농약성분 중 시금치에 대한 안전사용기준이 설정되어 있지 않은 azoxystrobin과 안전사용기준이 설정되어 있는 cholrpyrifos에 대하여 재배 및 저장기간에 따른 잔류량 변화, 세척방법에 따른 제거 효과를 실험하였다. 시금치에서 azoxystrobin의 생물학적 반감기는 파파 품종과 월동 품종이 각각 3.8일, 3.2일이였고, chlorpyrifos는 4.7과 3.8일이였다. 회귀식을 이용하여 MRL이하로 잔류량이 떨어지는 시점을 예측한 결과, 파파와 동 품종에 처리한 azoxystrobin는 각각 9.7일, 9.4일이였고, chlorpyrifos는 49.2일과 42.5일이였다. 저장기간 중 azoxystrobin의 예상 반감기는 노지 상태의 생육기간 반감기와 비교해 품종별로 약 2.8~8.9배 더 길었으며, chlorpyrifos를 처리한 파라와 월동 품종의 예상반감기도 생육기간의 반감기와 비교해 약 2.7~3.9배 더 긴 반감기를 나타내었다. 세척방법에 따른 azoxystrobin의 제거율은 데치기 방법이 단독 방법으로는 가장 효과적인 방법이었으나, chlorpyrifos는 1가지 이상의 방법을 조합하는 것이 더 효과적이었다. 세척에 의한 품종별 잔류농약 제거율은 azoxystrobin이 9.6~90.0%, chlorpyrifos가 17.7~85.8%였다.

Keywords

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