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수확 한 사과 '홍로'에서 천연칼슘이 코팅된 포장지 적용이 과실품질 및 저장성에 미치는 영향

Effects of natural calcium-coated package papers on the fruit quality and storage life of 'Hongro' apple.

  • Moonm, B.W. (M.Horticultural Technique Research Institute) ;
  • Lee, Y.C. (Dept. of Fruit Science, Korea National College of Agricultural and Fisheries) ;
  • Jung, H.W. ;
  • Chung, T.S. (National Institute of Horticultural & Herbal Science)
  • 발행 : 2010.06.30

초록

사과 홍로품종에서 칼슘이 코팅된 포장지의 수확 후 저장기간 연장에 미치는 효과를 알아보기 위해 과실을 포장한 후 저장 조건을 달리하여 과실의 품질, 감모율과 부패과율, 이산화탄소와 에틸렌 발생량을 조사한 결과는 다음과 같다. 칼슘 포장지는 다른 포장지에 비하여 당도(가용성고형물)가 상온저장(20~25℃)에서 4주후 약간 높았으며 저온저장(0~1℃)에서는 14주 후 높았다. 과실 경도는 상온저장에서 4주후까지 저온저장에서 14주까지 유지되었다. 총산함량 및 과피의 적색도(Hunter a값)는 오히려 감소되는 경향을 보였다. 감모율은 왁스 및 칼슘 포장지는 다른 처리에 비하여 낮아 상품성 과실이 많게 나타났으나, 저온저장에서는 큰 차이를 인정할 수 없었다. 부패과율과 이산화탄소 발생량은 칼슘포장지가 가장 낮았다. 에틸렌 발생량은 포장지 종류, 저장조건에 따라 차이는 없었다.

This study was designed to examine whether 'Hongro' apples packaged with natural calcium-coated package papers was fresher maintained than fruit held in not-packaged tray, and whether postharvest physiology of the fruits was affected by calcium-coated papers, or not. The summarized results were as follows; Soluble solids contents and firmness of fruit were higher room temperature(20~25℃) after 4 week and 14 week in cold storage(0~1℃) by calcium-coated package papers. but total acid contents in juice and Hunter a value of peel were trended to decrease in room temperature and cold storage. Weight loss of fruit, decay fruit and CO2 evolution were decreased by calcium and wax-coated package papers in room temperature storage condition. Also, excellent fruits increased. Ethylene evolution in fruit were not different by package paper and storage condition.

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