Effect of Korean Earthenware Container (Onggi) on Preservation of Fresh Fruits and Vegetables

신선 과일과 채소의 보관에 사용된 옹기의 저장성 향상 효과

  • Jeong, Mi-Jin (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University) ;
  • Kim, Nam-Yong (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University) ;
  • An, Duck-Soon (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University) ;
  • Lee, Dong-Sun (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University)
  • 정미진 (경남대학교 식품생명학과) ;
  • 김남용 (경남대학교 식품생명학과) ;
  • 안덕순 (경남대학교 식품생명학과) ;
  • 이동선 (경남대학교 식품생명학과)
  • Published : 2010.12.31

Abstract

The effect of different containers on preservation of the fresh produces of banana, non-astringent persimmon, strawberry, cherry tomato and enoki mushroom was evaluated by storage test at controlled chilled temperature. Korean earthenware containers (onggi) glazed and/or unglazed were compared with plastic box and chinaware (or glass bottle). Glazed onggi was effective in preserving banana, persimmon and cherry tomato, while there was only marginal or little benefit with strawberry and enoki mushroom. The positive effect of glazed onggi on the freshness keeping for these ethylene-sensitive commodities is reasoned to come from adsorption of ethylene by the onggi, which needs to be tested by further study.

바나나, 단감, 딸기, 방울 토마토, 팽이버섯의 저장에서 보관용기의 효과를 살펴보았다. 플라스틱 용기와 유약 처리 옹기와 함께 유약을 바르지 않은 옹기와 자기(혹은 유리 용기)를 사용하였다. 유약처리옹기가 바나나, 단감, 방울토마토의 신선도 유지에 효과적이었고, 딸기와 팽이버섯에 대해서는 일부 약간의 긍정적인 효과를 보이거나 미미한 영향을 나타내었다. 긍정적인 효과를 갖는 품목은 에틸렌에 대해 민감한 품목으로서 옹기의 에틸렌 흡착이 신선도 유지에 관계되는 것으로 추정되며, 이에 대해서는 추가적인 규명이 필요하다.

Keywords