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Effects of Festival Sevicescape and Human Services to Emotional Response and Behavioral Intention

축제의 서비스스케프와 인적서비스가 감정반응과 행동의도에 미치는 영향 -강경발효젓갈축제 사례를 중심으로-

  • Received : 2010.08.23
  • Accepted : 2010.09.16
  • Published : 2010.09.28

Abstract

The purpose of this research is to find out how festival servicescape and human service impact the participant's emotional response and behavioral intention in terms of participants as consumers. The servicescape of festival indicated 4 common factors, named cleanliness, convenience, suitability and attravtiveness. As a result of analysis, it indicated that cleanliness and convenience from among the servicescape of festival variables are positively on positive emotion, negatively on negative emotion. And it was analyzed that all the variables of human service influence significantly on emotional response. Especially, it showed that expertise of human service variables influence on positive emotion the most, influence significantly on negative emotion. The result of relationship on behavioral intention indicated that the convenience factor of festival servicescape and expertise factor of human service influence significantly. Therefore, to operate successful festival, festival organizer should plan and manage the festival based on factors which comprises festival servicescape and human service.

본 연구의 목적은 축제의 서비스스케이프와 인적서비스가 참가자의 감정반응과 행동의도에 어떠한 영향을 미치는지를 소비자인 참가자의 관점에서 분석하였다. 축제의 서비스스케이프는 4개의 공통요인으로 추출되어 청결성, 편의성, 적합성, 매력성으로 명명하였다. 분석결과 축제의 서비스스케이프 변수 중에서 청결성과 편의성이 긍정감정에 정(+)의 영향을 미치며, 부정감정에는 청결성과 편의성 변수가 부(-)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 또한 인적서비스의 친절성, 신뢰성 그리고 전문성 변수 모두가 긍정감정에 정(+)의 영향을 미치는 것으로 분석되었다. 특히 인적서비스 변수 중 전문성은 긍정감정에는 정(+)의 영향을, 부정감정에는 부(-)의 영향을 많이 미치는 것으로 나타났다. 행동의도에 미치는 영향관계 결과는 축제의 서비스스케이프 편의성 요인과 인적서비스 전문성 요인이 영향을 많이 미치는 것으로 나타났다. 그러므로 성공적 축제를 운영하기 위해서는 축제의 서비스스케이프와 인적서비스 요인들을 고려하여 축제전략을 수립하고 운영할 필요가 있다 하겠다.

Keywords

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