DOI QR코드

DOI QR Code

A Diet Prescription System for U-Healthcare Personalized Services

유헬스케어 개인화 서비스를 위한 식단 처방 시스템

  • 김종훈 (가천의과학대학교 유헬스케어 연구소) ;
  • 박지송 (가천의과학대학교 의료공학부) ;
  • 정은영 (가천의대 길병원) ;
  • 박동균 (가천의대 길병원) ;
  • 이영호 (가천의과학대학교 의료공학부)
  • Published : 2010.02.28

Abstract

U-Healthcare provides healthcare and medical services, such as prevention, diagnosis, treatment, and follow-up services whenever and wherever it is needed, and its ultimate goal is to improve quality of life. This study defines the figure of U-Healthcare personalized services for providing U-Healthcare personalized services and proposes a healthcare model. A diet prescription system for personalized services can draw customized calories and rates of nutrition factors and represent a personalized diet through analyzing the personal preference in foods. This system changes the personal preference by monitoring the diet selection behavior of users. Also, this system is designed to be interactively operated with some sensors and devices in various environments using Java-based OSGi middleware.

유헬스케어는 언제 어디서나 예방, 진단, 치료, 사후 관리의 보건의료 서비스를 제공하는 것으로서 궁극적인 목표는 삶의 질을 향상 시키는 것이다. 하지만 현재 유헬스케어 서비스는 사용자 개개인의 상황에 맞는 맞춤화된 서비스를 제공하지 못하고 있다. 본 연구에서는 유헬스케어 개인화 서비스를 제공하기 위하여 유헬스케어 개인화 서비스를 정의하고 건강관리 모델을 제안한다. 개인화 서비스를 위한 식단 처방 시스템은 맞춤형 열량 및 영양소 비율을 도출하고 개인의 식품류별 선호도를 통하여 개인화된 식단 처방이 가능하다. 본 시스템은 사용자의 식단 선택 행위를 모니터링 하여 개인의 선호도를 변경하고 자바 기반의 OSGi 미들웨어를 사용하여 다양한 환경에서 센서 및 디바이스와 상호 운용되도록 설계되었다.

Keywords

References

  1. 안종근, 강경호, “체성분 분석을 통한 u-헬스 케어 시스템 구축”, 한국정보기술학회논문지, 제6권, 제1호, pp.41-48, 2008.
  2. 정병주, U-Healthcare 서비스의 현황과 과제, 한국전산원, 2005.
  3. 박주희, RFID를 이용한 HL7기반의 병원정보시스템 구축, 광운대학교 학위논문, 2005.
  4. 문현정, 개인 식단 작성과 음식추천을 위한 지식기반 에이전트의 설계 및 구현, 숙명여자대학원 학위논문, 1996.
  5. http://www.goliving.co.kr/prevention
  6. http://www.hidoc.co.kr/HealthPedia
  7. http://neps.welltizen.com/home/index.asp
  8. 김룡, 이지현, 주원균, 김영국, “모바일 환경에서 혼합필터링 방법을 사용한 개인화 서비스 기법”, 한국정보과학회 학술발표논문집, 제33권, 제1호, pp.286-288, 2006.
  9. 전상미, 김성미, “고혈압환자의 체격지수 식습관 및 영양소 섭취 상태에 관한 연구”, 동아시아식생활학회논문지, 제15권, 제3호, pp.271-282, 2005.
  10. 장대정, 규칙적인 유산소성 걷기운동이 비만 아동의 혈중 지질과 대사 조절 호르몬의 변화에 미치는 영향, 전남대학교 교육대학원 학위논문, 2007.
  11. 최종화, 최순용, 신동규, 신동일, “지능적인 홈을 위한 상황인식 미들웨어에 대한 연구”, 정보처리학회논문지, 제11-A권, 제91호, pp.529-536, 2004. https://doi.org/10.3745/KIPSTA.2004.11A.7.529
  12. 정경용, 김종훈, 류중경, 임기욱, 이정현, “연관 마이닝을 이용한 고객 관계 관리 적용”, 한국콘텐츠학회논문지, 제8권, 제6호, pp.26-33, 2008. https://doi.org/10.5392/JKCA.2008.8.6.026
  13. 이승근, 김인태, 김태간, 이경모, 임기욱, 이정현, “OSGi 기반 이동 에이전트 관리 시스템 설계”, 전자공학회논문지, 제42권, 제5호, pp.41-48, 2005.
  14. L. Gong, “A Software Architecture for Open Service Gateways,” IEEE Internet Computing, Vol.5, No.1, pp.64-70, 2001. https://doi.org/10.1109/4236.895144
  15. Mark Weiser, “The Computer for the Twenty-first Century,” Scientific American, Vol.265, No.3, pp.94-104, 1991. https://doi.org/10.1038/scientificamerican0991-94
  16. P. Dobrev, D. Famolari, C. Kurzke, and B. A. Miller, “Device and Service Discovery in Home Networks with OSGi,” IEEE Communications Magazine, Vol.40, No.8, pp.86-92, 2002. https://doi.org/10.1109/MCOM.2002.1024420
  17. Robert J. Nicolosi, PhD, FACN, Thomas A. Wilson, PhD, MPH, Carl Lawton, PhD, and Garry J. Handelman, PhD, “Dietary Effects on Cardiovascular Disease Risk Factors:Beyond Saturated Fatty Acids and Cholesterol,” Journal of the American College of Nutrition, Vol.20, No.5, 2001.
  18. Louis J. Ignarro, Maria Luisa Balestrieri, Claudio Napoli, “Nutrition, physical activity, and cardiovascular disease: An update,” Cardiovasc Res, Vol.15, No.73, pp.326-340, 2007. https://doi.org/10.1016/j.cardiores.2006.06.030

Cited by

  1. The effect of Smart Care ubiquitous health service on hypertension management vol.14, pp.3, 2013, https://doi.org/10.5762/KAIS.2013.14.3.1213